IPS Laurențiu participă la revederea de 47 de ani de la absolvirea studiilor universitare

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, participă în perioada 23-24 august 2016 la reuniunea absolvenţilor Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, promoţia 1969. Întâlnirea colegială care marchează 47 de ani de la terminarea studiilor universitare se desfășoară în municipiul Baia Mare, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Evenimentul a debutat marţi, 23 august 2016, la ora 8:00,  în Catedrala Veche din Baia Mare, cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Soborul slujitor fost compus din 12 preoţi, absolvenţi și colegi de promoție ai Mitropolitului Ardealului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul de muzică bizantină Theologos al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de diaconul Adrian Dobreanu.

La finalul slujbei a fost oficiată slujba Parastasului pentru profesorii facultăţii şi preoţii colegi trecuţi la Domnul până la această dată care formează mai mult de jumătate din numărul absolvenţii de la Teologie de acum 47 de ani (31 decedaţi, din 57 absolvenţi).

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit lui Dumnezeu pentru ajutorul oferit în realizărarea acestei întâlniri şi pentru binefacerile realizate de-a lungul timpului asupra preoţilor prezenţi din această promoţie.

La rândul său, Episcopul Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a mulţumit oaspeţilor care vizitează Eparhia timp de două zile. Totodată, ierarhul maramureşean a înmânat Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu Monografia-album a Protopopiatului Baia Mare, ilustrată pe prima copertă imaginea Vechii Catedrale din Baia Mare.

După oficierea slujbei, participanții au vizitat mai multe puncte de importanţă pentru municipiul Baia Mare.

Prima dată a fost vizitată Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, pe cupola căreia, în această lună, s-a aşezat Sfânta Cruce. Aici, oaspeţii au scris în Cartea de Onoare.

În continuare, participanții au mai vizitat Muzeul de Mineralogie și biserica Soborul Sfinţilor 12 Apostoli.

Cu ocazia întâlnirii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, i-a primit la reședința episcopală pe membrii generației de teologi din anul 1969. În cadrul întâlnirii, Înaltpreasfinția Sa a dăruit fiecăruia câte un volum de cărţi apărute recent, precum şi ultimele două numere din revista eparhială Graiul Bisericii Noastre.

În data de 24 august 2016 oaspeții vor vizita Mănăstirea Bârsana, Cimitirul Vesel şi biserica din Săpânţa, precum şi Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Anticomuniste din Sighetu Marmaţiei.

Evenimentul este organizat de preoţii băimăreni: Andrei Costinaş, fost paroh la Catedrala Veche din Baia Mare timp de mulţi ani,  Gheorghe Bălan, fost consilier economic eparhial 25 de ani, ctitor, slujitor şi fost paroh al bisericii Soborul Sfinţilor 12 Apostoli din Baia Mare, şi Vasile Dodea, ctitor şi fost paroh la biserica cu hramul Naşterea Domnului de lângă Spitalul Judeţean.

Comentarii Facebook


Știri recente