IPS Laurenţiu: „Biserica este şcoala rugăciunii”

Sute de credincioşi au participat în Duminica după Înălţarea Domnului (12 iunie 2016) la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, informează site-ul oficial al Eparhiei. În soborul de preoţi şi diaconi s-au aflat slujitorii Catedralei mitropolitane şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Răzvan Haşcău a fost hirotonit preot pentru Parohia Teliu-Vale, judeţul Braşov.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijată de decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Şcoala rugăciunii este Biserica

La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre Evanghelia duminicii a 7-a după Paşti, în care s-a prezentat Rugăciunea lui Iisus. Ierarhul a subliniat rolul rugăciunii în viaţa duhovnicescă a credincioşilor şi în viaţa Bisericii.

Este impresionantă rugăciunea aceasta înălţată de Fiul lui Dumnezeu, preluând cu Sine toată datoria firii umane dependente de Dumnezeu, dar printr-o totală dăruire de Sine. Învăţăm astăzi ce valoare are rugăciunea, pentru că de foarte multe ori înţelegem rugăciunea ca o simplă adresare către Dumnezeu prin cereri. În mintea noastră primează rugăciunea de cerere, dar iată cum Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă El, prin rugăciunea Sa, că şcoala rugăciunii este Biserica. Biserica ne învaţă ca, întâi de toate, să-I aducem lui Dumnezeu preamărire, a spus ierarhul.

În semn de preţuire faţă de activitatea coralei Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, dar şi faţă de legăturile culturale, academice şi teologice dintre cele două Facultăţi de Teologie, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia “Crucea şaguniană pentru preoţi” dirijorului, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. De asemenea, ierarhul a oferit întregului cor un act de cinstire.

Am venit aici cu gândul de a-l readuce în memorie, în amintire şi prezenţă cu sufletul pe marele compozitor părintele Gheorghe Şoima. De aceea am intrepretat liturgia sa, numită <<Liturgia dogmatică>> şi în felul acesta să-i simţim prezenţa plină de har, o prezenţă mângâietoare, care a făcut din Catedrala mitropolitană din Sibiu una dintre cele mai râvnite biserici din Transilvania prin corul pe care l-a dirijat şi prin seriile de absolvenţi ai Institului Teologic de la Sibiu, a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

 

Comentarii Facebook


Știri recente