IPS Laurențiu a participat la sărbătoarea din Mitropolia Vidinului, Bulgaria

IPS Laurenţiu

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a participat în perioada 15-16 septembrie, la un moment aniversar în Mitropolia de Vidin, Bulgaria. Clerul și credincioșii din această Mitropolie au sărbătorit, în prezenţa Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, împlinirea celor 200 de ani de la nașterea Mitropolitului Antim I al Vidinului, primul exarh al Bulgariei.

La manifestările duhovnicești și culturale de la Vidin, la invitația Înaltpreasfințitului Domețian, Mitropolitul de Vidin, au participat numeroși ierarhi din Bulgaria, România şi Rusia. Cu această ocazie, IPS Mitropolit Laurențiu a adus Mitropoliei de Vidin, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, un veșmânt cu care au fost acoperite moaștele Sfintei Parascheva de la Iași și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Darurile au fost depuse joi, 15 septembrie, în Catedrala „Sfântul Dimitrie” din Vidin, când IPS Mitropolit Laurențiu a fost întâmpinat de reprezentanții eparhiali.

În aceeași zi, la Teatrul Municipal din Vidin, a avut loc primirea oficială a Patriarhului Neofit și a ierarhilor veniți la sărbătoarea din Bulgaria. Aici a avut loc ceremonia prin care IPS Mitropolit Domeţian a acordat ierarhilor invitați, inclusiv IPS Mitropolit Laurențiu, Medalia Omagială „Antim I”.

Colaborare între Mitropolia Ardealului și Vidin

Sărbătoarea de la Vidin a continuat vineri, 16 septembrie, în Catedrala amintită, unde ierarhii au oficiat Sfânta Liturghie, în prezența oficialităților central și locale și a numeroși oaspeți și credincioși. După slujba religioasă, IPS Mitropolit Laurențiu a oferit darurile aduse din România și a transmis mesajul de binecuvântare al Patriarhului României.

 A urmat o procesiune spre sediul Mitropoliei de Vidin unde se află mausoleul și mormântul Mitropolitului Antim I. Aici a fost oficiat un parastas, s-au ținut alocuțiuni și s-au depus coronae de flori.

Vizita IPS Mitropolit Laurențiu la Vidin a avut și scopul inițierii unei colaborări pe plan cultural și duhovnicesc între Mitropolia Ardealului și Mitropolia de Vidin. Însoțit de o delegație a Casei de Comerț Balcanice, din care a făcut parte și președintele acesteia, prof. dr. Liviu Pandele, ierarhul a discutat cu reprezentanții Mitropoliei de Vidin ca în viitorul apropiat să semneze protocolul de colaborare între cele două Mitropolii, prin care să se faciliteze implementarea unor proiecte culturale și spirituale comune. Vor fi organizate pelerinaje la așezămintele sfinte din cele două Mitropolii, precum și alte activități în care vor fi implicați preoți și credincioși din cele două țări.02

 

Comentarii Facebook


Știri recente