IPS Justinian comemorat la Rohia | A fost omul dragostei şi al îngăduinţei, a spus IPS Andrei

A fost omul dragostei şi al îngăduinţei. Oricine îi trecea pragul, oricine îl aborda pleca cu sufletul mângâiat, chiar dacă suferinţa lui nu se termina pe loc, pleca cu sufletul împăcat. Şi cu încrederea în Dumnezeu că până la urmă îl va ajuta degrabă. A fost un om în jurul căruia a radiat zefirul sfinţeniei. Acestea au fost cuvintele rostite de IPS Andrei cu prilejul comemorării unui an de la trecerea la cele veșnice a IPS Justinian.

Trei ierarhi s-au rugat pentru sufletul fostului Arhiepiscop luni, la Mănăstirea Rohia. IPS Andrei, PS Iustin și PS Petroniu au oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire la mormântul IPS Arhiepiscop Justinian Chira al Maramureșului și Sătmarului.

Împreună cu cei trei ierarhi din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului au coliturghisit consilieri eparhiali, protoierei, stareți și clerici din parohii. Peste o mie cinci sute de credincioși au fost prezenți la slujbă conform site-ului oficial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Părintele Mitropolit Andrei și-a intitulat cuvântul adresat cu acest prilej „Părintele spiritual al Maramureşului şi al întregii Transilvanii”:

Din ce în ce ne este mai dor de el, a spus Părintele Mitropolit. Pentru că se împlineşte cuvântul Sfântului Pavel care zice: De-aţi avea zeci de mii de învăţători, totuși nu aveţi mulţi părinţi. Ne aducem aminte că, în mai multe rânduri, înainte de a pleca în lumea cealaltă, Părintele nostru, Arhiepiscopul Justinian, a repetat: Îmi va fi tare greu după ce voi muri, pentru că toată ziua mă voi certa cu Dumnezeu pentru voi, pentru fiecare.

Înaltpreasfinția Sa a surprins principalele calități duhovnicești ale celui care a fost unul dintre cei mai iubiți ierarhi ai Bisericii noastre:

E greu să cuprindem într-un cuvânt multe virtuţi ce l-au caracterizat, dar subliniez câteva dintre ele. A fost un mărturisitor pentru Domnul Iisus Hristos. A fost omul dragostei şi al îngăduinţei. Oricine îi trecea pragul, oricine îl aborda pleca cu sufletul mângâiat, chiar dacă suferinţa lui nu se termina pe loc, pleca cu sufletul împăcat. Şi cu încrederea în Dumnezeu că până la urmă îl va ajuta degrabă. A fost un om în jurul căruia a radiat zefirul sfinţeniei.

După ce i-a primit pe toţi, i-a iubit pe toţi, s-a rugat pentru toţi și le-a purtat sarcinile tuturor, pentru că acesta este părintele spiritual: îi primeşte pe toţi, îi iubeşte pe toţi și se roagă pentru toţi. Arhiepiscopul Justinian a fost părintele duhovnicesc al nostru, al Maramureşului, dar şi al întregii Transilvanii, a concluzionat IPS Andrei.

În continuare, PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, l-a evocat pe cel căruia i-a fost ucenic timp de câteva decenii ierarhului comemorat:

Parcă noi am fi dorit să mai rămână cu noi, a spus Preasfinția Sa. Atunci, în zilele în care l-am jelit n-a fost ochi care să nu verse o lacrimă, pentru că Părintele nostru, care a slujit Biserica noastră 75 de ani, fiind ctitor de suflete, ctitor de cultură, ctitor de aşezăminte sfinte, și al multor zidiri de oameni şi personalităţi, s-a mutat dintre noi.

Ca și IPS Andrei, PS Iustin a subliniat dorul pe care îl poartă fostului părinte duhovnicesc.

Datorită statorniciei Înaltpreasfinţiei Sale a înflorit această vatră monahală plină de sfinţenie, care astăzi se rectitoreşte, pe temelia duhovnicească pe care a pus-o Părintele nostru Arhiepiscop Justinian. Ne-am adunat aici pentru că ne lipseşte, ne lipseşte din ce în ce mai mult, a mărturisit chiriarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și PS Petroniu, Episcopul Sălajului, au oficiat o slujbă de pomenire la mormântul IPS Justinian.


Unul dintre cei mai iubiți ierarhi, renumit teolog și duhovnic, Părintele Arhiepiscop Justinian Chira al Maramureșului și Sătmarului, a trecut la cele veșnice în data de 30 octombrie 2016 la vârsta de 95 ani.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente