IPS Irineu: Cel care se osteneşte cu post şi rugăciune va avea şederea de-a dreapta şi de-a stânga Sa în Împărăţia Cerurilor

IPS Irineu - D5a

Obştea monahală şi credincioşii prezenţi duminică, 2 aprilie, la Mănăstirea Logreşti din judeţul Gorj s-au rugat împreună cu chiriarhul locului, IPS Părinte Irineu. Mitropolitul Olteniei a oficiat Sfânta Liturghie şi a adresat o omilie în care a explicat pericopa evanghelică duminicală, informează pr. Gheorghe Cioiu de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Este adevărat ce ne spune Sfânta Evanghelie de astăzi că şederea Sfinţilor Apostoli, ca şi a noastră, de-a dreapta şi de-a stânga Mântuitorului este hotărâtă numai de Tatăl Ceresc. Nu este însă o aşezare făcută la întâmplare, ci este după osteneala şi nevoinţa omului, a evidenţiat ierarhul.

IPS Părinte Irineu a explicat că Împărăţia Lui Dumnezeu se dobândeşte prin nevoinţă, post şi rugăciune.

Cel care este preocupat de împlinirea poruncilor Domnului, cel care se osteneşte cu post şi rugăciune, care îşi înfrânează mintea de la ispitelor pământeşti acela va face loc lui Dumnezeu în sufletul său şi va avea şederea de-a dreapta şi de-a stânga Sa în Împărăţia Cerurilor.

În concluzie, a spus Înaltpreasfinţia Sa, a sta de-a dreapta şi de-a stânga Tatălui presupune jertfă, osteneală şi, în acest sens, ne sunt modele sfinţii lui Dumnezeu care şi-au câştigat cununile cereşti prin nevoinţa şi viaţa lor sfântă.       


Biserica Mănăstirii Logreşti este aşezată pe malul drept al râului Amaradia, în localitatea Târgu Logreşti, la limita teritorială a judeţelor Gorj şi Vâlcea. Primul aşezământ monahal datează din 1718 şi a fost ridicat din lemn. Biserica din zid a fost construită mai târziu, în anul 1769, şi închinată ca metoc al Episcopiei Râmnicului.

Viaţa monahală a fost întreruptă în repetate rânduri datorită secularizării averilor mănăstireşti şi a celor două războaie mondiale. Abia în 1940, obştea a fost reînfiinţată la iniţiativa Mitropolitului Olteniei, Nifon Criveanul. Tot în acest an biserica mănăstirii a fost resfinţită şi aşezată sub patronajul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana.

În timpul regimului comunist, mănăstirea a fost închisă.  În 1992 cu ajutorul monahiilor de la Mănăstirea Polovragi aşezământul monahal a fost redeschis. Ultimele lucrări de renovare şi restaurare a sfântului locaş au fost încheiate la 9 septembrie 2012. Cu acest prilej, în ziua sărbătorii Sfinţilor Ioachim şi Ana, biserica mănăstirii a fost resfinţită de către IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Comentarii Facebook


Știri recente