IPS Irineu: „Să ne ferim de mândria și de slava deșartă”

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit duminică, 21 februarie 2016, biserica din Parohia Dealul Viei, Protoieria Târgu Cărbuneşti, informează pr. Gheorghe Cioiu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei şi prof. Vasile Gogonea.

Sfinţirea Bisericii din localitatea Dealul Viei a încununat eforturile pe care comunitatea credincioşilor de aici, păstoriţi de preotul Alin Narcis Sanda, le-a făcut în ultimii doi ani, cu sprijinul autorităţilor publice locale, pentru a avea un sfânt locaş de închinare, în condiţiile în care cea mai apropiată biserică, cea din Roşia de Amaradia, este situată la aproape zece kilometri distanţă.

În semn de recunoaştere şi apreciere a ostenelilor depuse pentru ridicarea bisericii, mai multe persoane au primit din partea Mitropoliei Olteniei gramate de mulţumire, preotul paroh Alin Sanda a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar preotul Adrian Piţoacă pe cel de iconom.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a detaliat principalele învăţături desprinse din pericopa evanghelică a acestei duminici cunoscută sub numele de Duminica vameşului şi a fariseului, după cele două arhietipuri pe care textul evanghelic ni le prezintă: mândria fariseului, în contrast cu smerenia vameşului (Luca 18, 10-14). „Iată un exemplu clar cum mândria opreşte lucrarea lui Dumnezeu care nu poate să se mai sălăşluiască în om, aşa cum cerem în rugăciune. Căci dacă omul este plin de sine, este plin de slavă deşartă şi de mândrie, unde să mai aibă loc şi Dumnezeu? De aceea, cel plin de sine precum fariseul, nu Îl are pe Dumnezeu cu el, ci este stăpânit de cel rău. Pentru că Dumnezeu se sălăşluieşte numai în cei smeriţi, El însuşi ne-a fost permanent exemplu de smerenie şi bunătate şi ne-a spus: «Învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi avea odihnă sufletelor voastre»(Matei 11, 29).Să luăm aminte din Evanghelia acestei duminici de felul cum trebuie să ne rugăm, să păstrăm în inimi mereu rugăciunea vameşului: «Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului!», să ne ferim de mândria și de slava deșartă a fariseului, să venim la Biserică spre a-L ruga pe Bunul Dumnezeu să cerceteze viața noastră, să ne mângâie cu mila Sa cea bogată, dăruindu-ne tot ceea ce este de trebuință sufletelor noastre”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu.

De asemenea, Inaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit la ridicarea sfântului locaş, subliniind faptul că aceştia vor fi pomeniţi permanent în rugăciunile care se vor ridica spre cer din această nouă Casă a lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente