IPS Irineu la hramul mănăstirii Lainici: Schimbarea la Față întărește credința apostolilor că El este Fiul lui Dumnezeu

La hramul Mănăstirii Lainici, Mitropolitul Olteniei a prezentat marţi în omilia sa importanţa sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului în istoria mântuirii şi a evidenţiat că evenimentul petrecut pe Tabor a întărit „credința sfinților apostoli că El este Fiul lui Dumnezeu”.

„Această îmbrăcare a Domnului în haina omenească nu este decât pentru ca să ne cuprindă în dragostea și în sfințenia Sa și prin această strălucire noi să beneficiem de aceste daruri dumnezeiești și să ne aflăm întru slavă dumnezeiască, să primim ce este sfânt și binecuvântat în Mântuitorul Hristos”, a precizat Înaltpreasfinţia Sa.

De asemenea, ierarhul a spus despre sărbătoarea aşezată în Postul Adormirii Maicii Domnului că „este un popas duhovnicesc care ne îndeamnă la meditație și la o analiză a vieții noastre, deoarece este vorba în însuși conținutul praznicului de elementul esențial, schimbarea”.

„Mântuitorul Hristos se schimbă la Față nu pentru a arăta că El este mai presus de lume, ci pentru a scoate în evidență dumnezeirea Sa și felul cum vom străluci și noi dacă vom urma poruncile Lui și vom face fapte bune ca să ajungem să strălucim de lumină în Împărăția cerurilor”, a subliniat în predica sa ÎPS Irineu.

Sărbătoarea „Schimbarea la Faţă“ este hramul istoric al vechii aşezări monahale de pe defileul Jiului, fiind preluat de la Schitul Locurele, aşezământ poziţionat la aproximatix 5 km de Mănăstirea Lainici.

Sărbătoarea a fost statornicită ca hram al acestui schit la data de 6 august 1860, când locaşul de închinare a fost sfinţit de Sfântul Calinic de la Cenica, pe atunci Episcop de Râmnic.

Anul acesta cu prilejul hramului istoric, Sfânta Liturghie a fost oficiată de:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale,
  • Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,
  • Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,
  • Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților,
  • Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox al Ungariei și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei Mitropolitane din Craiova, dirijat de prof. Victor Șapcă.

Biserica Mănăstirii Lainici a fost construită între anii 1990 şi 2011. Piatra de temelie a fost aşezată în data de 20 aprilie 1990 de mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei, iar coordonator al lucrărilor a fost numit ing. Ioan Sălăjan, actualul Mitropolit al Banatului.

Foto credit: Gabriela Firu/Mitropolia Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente