IPS Iosif îndeamnă la iertare: „Hristos ne-a iertat pe toţi şi ne-a cerut să iertăm”

Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale i-a sfătuit duminică pe credincioşii prezenţi în Catedrala Mitropolitană din Paris să înceapă Postul Mare prin exerciţiul iertării aproapelui. „Nu putem să începem postul Mare până nu am iertat pe toţi de toate”, a subliniat ierarhul explicând că „Hristos ne-a iertat pe toţi şi ne-a cerut să iertăm”.

În privinţa actului iertării, Înaltpreasfinţia Sa a explicat că nu trebuie să fie formal, ci trebuie să fie un act prin care ne schimbăm viaţa. Trebuie să facem fapte vrednice de pocăinţă, iar iertarea trebuie să fie fără a impune condiţii în raport cu celălalt. „Noi trebuie să iertăm fără condiţii, nu trebuie să ne gândim ce face celălalt. La judecată Hristos ne va întreba ce am făcut noi, nu ne va întreba de alţii.”

El a reamintit că noi oamenii, asemenea lui Adam, avem tendinţa de a ne scuza pe noi înşine şi de a-i acuza pe ceilalţi. În acest sens, ierarhul a sfătuit să „căutăm voia lui Dumnezeu”.

„Aşa să începem postul. Voia lui Dumnezeu pentru noi este mântuitoare, iar a noastră pentru noi este, de cele mai multe ori este, distrugătoare”.

Despre post Înaltpreasfinţia Sa a spus că nu este „tristeţe, ci bucurie pentru că în spatele înfrânării se ascunde taina lui Hristos”.

El a îndemnat ca postul să fie unit cu rugăciunea ca să nu devină o simplă dietă. „Hristos nu vrea asta de la noi”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa spunând că trebuie „să dublăm postul şi rugăciunea cu fapte bune. Să ne schimbăm viaţa!”

La final, Ierarhul şi-a cerut iertare de la credincioşii prezenţi în lăcaşul de cult şi le-a dorit post binecuvântat.

Comentarii Facebook


Știri recente