IPS Ioan: Patriarhul Iustinian reprezintă un model de mărturisitor și apărător al credinței strămoşeşti (VIDEO)

Cuvintele au fost rostite de Mitropolitul Banatului în cadrul conferinţei preoţeşti de toamnă desfăşurată la Parohia Timișoara-Iosefin, în data de 3 noiembrie. În omilia adresată la finalul întâlnirii dedicate anului comemorativ, Chiriarhul locului a atras atenţia că instaurarea regimului comunist a reprezentat pentru creştini revenirea la perioada persecuţiilor primare.

Înalpreasfinţia Sa a remarcat faptul că anul 1917, „prin revoluția bolșevică din Rusia”, a readus în lume, perioada pre-constantiniană, când „religia creştină era o ilicită”. Ierarhul a făcut referire apoi la dezideratul lui Lenin care dorea „exterminarea Bisericii și a preoților”.

Despre regimul comunist din România IPS Ioan a spus că a fost o „plagă ce a atins ţara noastră” şi a remarcat rolul providenţial al Patriarhului Justinian în apărarea Bisericii pe care l-a numit „un model de mărturisitor și apărător al credinței și al clerului din Biserica strămoșească”.

Întâlnirea, ce a reunit clerici din Protopopiatele Timișoara I și Timișoara II, a debutat în biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului a parohiei Timișoara-Iosefin, cu oficierea slujbei Acatistului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan.

Lucrările conferinței preoțești au continuat în sala de festivități a aceleiași parohii, unde a fost prezentat referatul științific de către părintele Daniel Alic de la Parohia Sfântul Ilie-Fabric din cadrul Protopopiatului Timișoara II.

Conferențiarul a prezentat câteva repere istorice prinvind apariția comunismului în Europa și România. În anul 1948 s-a declanșat teroarea politică împotriva clerului Bisericii Ortodoxe Române, când 21 de ierarhi ai Bisericii au avut de suferit din cauza credinței și a valorilor creștine, pe care aceasta le propovăduiește de la amvonul său, cum a fost vrednicul de pomenire Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului.

De asemenea, au fost evocate portrete de preoți bănățeni care au fost prigoniți și au făcut ani grei de temniță, precum: Andrei Adam, Pavel Ciucur, Marcu Cusmanovici, Traian Dobromirescu, Lazăr Magheț, Alexandru Nicolici, Aurel Mihailovici ș.a.

Părintele Mitropolit Ioan a invitat la conferința preoțească martori și mărturisitori ai suferinței din lagărul comunist, reprezentanți ai asociațiilor foștilor deținuți politic și reprezentanți ai Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan. Prin luările de cuvânt și intervențiile acestor martori, ce reprezintă adevărate cărți vii de istorie contemporană, au fost evidențiate ororile regimului comunist împotriva celor care l-au mărturisit pe Hristos prin viața lor.

Au luat cuvântul: Teodor Stanca, președintele AFDP Timiș, pr. Mircea Lăutaș, fost deportat în Bărăgan, pr. Dumitru Vană, preot la catedrala mitropolitană, care a adus în atenția celor prezenți un episod al rezistenței anticomuniste în Munții Banatului.

Următoarele conferințe vor avea loc la Protopopiatele  Lugoj şi Făget, 3 noiembrie, Protopopiatul Sânnicolau Mare, 6 noiembrie și Protopopiatul Deta în data de 7 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente