IPS Ioan a efectuat mai multe vizite pastorale în parohiile afectate de furtună

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a efectuat, în data de 24 septembrie 2017,  mai multe vizite pastorale în comunitățile afectate de furtuna ce a devastat, în urmă cu o săptămână, întreg Județul Timiș.

Fenomenele meteorologice neobișnuit de violente, cu rafale de vânt puternic, ce au atins pe alocuri și viteza de 108 km/h, au pricinuit nenumărate pagube materiale. Pe lângă numărul mare de imobile afectate, numai în Arhiepiscopia Timișoarei au fost atinse de furtună 37 de biserici, multe dintre ele necesitând urgent lucrări de reparații capitale.

Printre comunitățile parohiale afectate de furtună se află și localitatea Ghilad, situată la 40 km de Timișoara. Furtuna extremă a produs avarii serioase istoricului lăcaș de cult, ce datează din anul 1812, răsturnând turla bisericii și descoperind o mare parte din acoperiș. Aici, Mitropolitul Banatului a asistat la Sfânta Liturghie oficiată de părintele paroh Gheorghe Florea.

La final, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură. În cadrul acestuia a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică duminicală, relatată de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca (5, 1-11), informează Răzvan Fibișan, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Evanghelistul consemnează că, la porunca Mântuitorului, Petru aruncă mreaja în mare, prinzând o mulțime de pești. Dar, ceea ce nu se consemnează este faptul că Petru nu a avut doar o singură mreajă. El a mai avut o mreajă ascunsă, cu ajutorul căreia l-a prins pe Hristos, punându-L pentru totdeauna în inima lui. Aceasta a fost cea mai minunată pescuire și cel mai mare câștig pe care Petru l-a avut în momentul acela, a spus IPS Ioan.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre înțelesul mrejei atotcuprinzătoare a iubirii lui Hristos.

În corabie mai era cineva care avea o mreajă. Acela era Hristos. Stând în corabie, Hristos grăia mulțimilor de pe mal cuvântul lui Dumnezeu. Când Hristos propovăduia cuvântul Evangheliei mulțimilor, El, de fapt, arunca mreaja iubirii Sale, nu în apă, ci pe uscat. Dacă Petru a scos mreaja din apă plină cu pești, Hristos, aruncând mreaja cuvântului Evangheliei peste popor, îi prinde pe toți în mreaja iubirii Sale, a precizat Mitropolitul Banatului.

După omilie, Înaltpreasfinția Sa i-a încurajat pe credincioși să nu se clatine în credință și să nu tăgăduiască mila și ajutorul lui Dumnezeu. Totodată, ierarhul i-a asigurat pe toți de cooperarea și ajutorul său în refacerea și reînfrumusețarea imperioasă a bisericii până la venirea iernii.

De aici, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vizitat Parohia Toager, din Protopopiatul Deta, o altă comunitate greu încercată de furtună. Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva a suferit multe pagube la sistemul de acoperire și la sistemul pluvial, pricinuite de căderea turlei.

Chiriarhul Banatului i-a întărit pe credincioși și pe păstorul lor, mobilizând comunitatea în găsirea meșterilor și a resurselor materiale necesare pentru reparația într-un timp cât mai scurt a lăcașului de cult.

Astăzi, în bisericile pe care le-am cercetat, preoții și credincioșii m-au primit plângând, având în vedere situația în care sunt bisericile lor. Am venit să îi încurajez și să le spun că vom fi alături de ei. De asemenea, le-am spus că primul semnal de ajutor a venit de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care deja ne-a trimis o importantă sumă de bani, cu ajutorul căreia să legăm primele răni, produse aici în această parte de țară. Mitropolitul Ioan al Banatului

Deși condițiile meteorologice nefavorabile din zilele de după această calamitate naturală au îngreunat desfășurarea lucrărilor de reparație și protecție la acoperișul bisericilor afectate, totuși, prin implicarea preoților parohi și prin cooperarea comunității, în toate locașurile de cult s-au pus provizoriu folii impermeabile de protecție, pentru a se putea oficia Sfânta Liturghie.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente