IPS Ioachim: Oricât de mult am admira civilizațiile marilor puteri mondiale, să facem recurs la memorie, să nu uităm cine suntem!

„Oricât de risipiți am fi prin lume și oricât de mult am admira civilizațiile marilor puteri mondiale, să facem recurs la memorie, să nu uităm cine suntem, să nu uităm identitatea noastră și faptele voievozilor, să ne pomenim eroii și să fim mândri de cei ce au făurit România modernă, căci toate aceste împliniri sunt coloana vertebrală a acestei națiuni și amprenta identității ființei noastre naționale”, subliniază IPS Ioachim într-un mesaj publicat pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

„Un român autentic își asumă istoria neamului său și gândește cu recunoștință la cei ce au făurit-o. Să nu ne dezicem de ceea ce suntem, să ne iubim țara și să ne aducem aportul la împlinirea și conservarea idealurilor pentru care au luptat martirii și eroii acestui neam”, îndeamnă chiriarhul.

Mesajul publicat de IPS Ioachim cu prilejul împlinirii a 159 ani de la Unirea principatelor române se intitulează Unirea Principatelor – un pas major spre împlinirea unui vis”.

„Unirea principatelor române este expresia politică a unei realități mult mai profunde ce ne vorbește despre existența unei unități religioase manifestate între românii din cele trei principate, totodată credința, limba și idealul politic fiind  premisele ce au determinat dorința constituirii într-un singur stat independent și suveran”, scrie Înaltpreasfinția Sa.

Ierarhul a evidențiat valoarea de simbol a actului Unirii, „el fiind icoana dorinței comune a fiilor unui popor ce a plătit prin martiriu nașterea sa între statele lumii”.

„Are valoare de simbol deoarece conține germenele Marii și deplinei Uniri de la 1 decembrie 1918 și ideea de Românie modernă, independentă și demnă. Este sămânța care a fost plantată cu grijă în Moldova la 5 ianuarie 1859  și din care a crescut și s-a maturizat arborele demnității acestui neam și ale cărui roade este chemată să le culeagă generația românilor de astăzi”.

„Dumnezeu să ocrotească România păstrând-o creștină și unită! Dumnezeu să binecuvinteze România și pe români!”, a încheiat mesajul IPS Ioachim.

Textul integral poate fi consultat pe site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente