IPS Ioachim la Denia din Sfânta și Marea Vineri: Prin trădarea Mântuitorului ni se pun față în față ingratitudinea și iubirea

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat Denia celor Douăsprezece Evanghelii în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La Denia din 13 aprilie 2017 au slujit împreună cu Arhiepiscopul Romanului și Bacăului un sobor de clerici și au participat numeroși credincioși romașcani.

Imediat după citirea Evangheliei a cincea, în sunetul clopotelor, ierarhul a purtat în procesiune Sfânta Cruce pe care a așezat-o în mijlocul Catedralei spre închinare.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre trădarea lui Iuda în contrast cu iubirea jertfelnică a Celui pe Care L-a trădat.

Am putea numi Sfânta şi Marea Vineri ziua paradoxului istoriei, a subliniat ierarhul, deoarece acum ni se pun faţă în faţă ingratitudinea şi iubirea.

Ingratitudinea vânzătorului Iuda Iscarioteanul care, după ce s-a tocmit să vândă pe Hristos cu 30 de arginţi, a participat la pregătirea ultimului Paşte şi s-a împărtăşit din prima Liturghie săvârşită de Însuşi Mielul lui Dumnezeu, este pusă față în față cu iubirea Celui Care s-a dat pe Sine pentru viaţa şi mântuirea lumii, a explicat IPS Ioachim.

Mântuitorul Hristos, în atotştiinţa Sa şi potrivit planului Său din eternitate, știa că va suferi moarte înfricoşătoare și a prevenit pe apropiaţii Săi că va primi batjocură şi răstignire şi va fi abandonat de toţi. Ajuns la acest moment El a dat nişte consemne testamentare prin care a dovedit încă o dată iubirea neţărmurită față de lume, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

Urcușul duhovnicesc spre sărbătoarea Învierii Domnului va continua, la Catedrala din Roman, și în zilele următoare cu slujbele religioase specifice acestei perioade prepascale.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente