IPS Ioachim indică fațete diferite ale postului: escaladarea unui munte, o plimbare pe mare sau muncile câmpului

Într-un mesaj pastoral la început de Post, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului arată că „postul nu se reduce la ceea ce am reținut noi din tradiție: abținerea de la mâncare, ci trebuie adaptat la vremurile moderne”.

„Astăzi, să țin post poate însemna și să refuz să cedez tentației consumeriste, să refuz să pierd timpul pe internet ori cu emisiuni frivole la TV”.

„Post poate însemna ca, atunci când te întorci acasă de la muncă, să nu mai dai drumul la muzică, la radio sau televizor pentru a asigura un fond sonor, ci să creezi un spațiu liniștit, care să îți permită să reflectezi și să contempli Creația lui Dumnezeu. Acesta este un adevărat exercițiu ascetic pentru oamenii zilelor noastre”.

Ierarhul subliniază că postul nu trebuie să fie „un motiv de tristețe, o perioadă de închistare spirituală, ci, mai curând, o perioadă de bucurie, de pace duhovnicească, de bucurie în Iisus Hristos”.

Astfel, postirea poate avea mai multe fațete:

„Pentru omul modern, postul poate însemna și experierea unor trăiri diferite, sub forma unei varietăți de experiențe provocatoare, cum ar fi: încercarea de a obține un record sportiv, escaladarea unui munte, o plimbare pe mare, sau chiar muncile câmpului, căci toate acestea ne fac conștienți de frumusețea lumii dăruită nouă de Dumnezeu”.

„Experiențele de viață vin să se adauge grijii pentru cei bolnavi, pentru analfabeți și străini, pentru cei săraci, pentru cei afectați de război sau de foame”, continuă Înaltpreasfinția Sa amintind că putem să ne facem utili punându-ne în serviciul Bisericii pentru a face cateheze, pentru a cânta, a ne ruga, pentru a fi în comuniune.

„Există o multitudine de căi, o infinitate de posibilități pe care viața le pune la dispoziție oamenilor care caută mântuirea și care își asumă această disciplină ascetică pe care o indică Biserica”.

În mesajul transmis, IPS Ioachim semnalează superioritatea postului deplin față de simplele diete și invită la o disciplină a trupului și a sufletului deopotrivă.

Vezi cuvântul integral pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente