IPS Ioachim în Pastorala de Crăciun: La Nașterea Mântuitorului timpul istoric s-a deschis veșniciei

Pastorala transmisă în acest an de Arhiepiscopul Romanului și Bacăului subliniază faptul că Nașterea lui Mesia reprezintă cea mai concretă formă de manifestare a iubirii jertfelnice a lui Dumnezeu. Totodată, ierarhul argumentează faptul că Hristos se Naște prin fiecare Sfântă Liturghie.

„Nașterea lui Mesia în istorie este forma cea mai concretă de manifestare a iubirii jertfelnice a lui Dumnezeu, Care intră în timpul efemer pentru a descoperi creației căzute și înstrăinate ‹taina ascunsă din veșnicie și neștiută de îngeri› a începutului restaurării sale. În acea clipă teofanică, eternitatea a umplut temporalitatea, iar timpul istoric s-a deschis veșniciei primind în lăuntrul său pe Cel ce este axa timpului și Creatorul universului”.

Mai mult, IPS Ioachim arată faptul că dimensiunea spirituală a acestei mari sărbători nu se pierde în timp. Chiar dacă dinamismul lumii se schimbă, nașterea Pruncului rămâne aceiași.

„Pentru creștinul de astăzi, evenimentul Nașterii lui Mesia în Betleemul Iudeii nu ar trebui să fie mai puțin important decât a fost în alte timpuri, deoarece Hristos este același, iar valoarea mântuitoare a întrupării se răsfrânge asupra fiecărui suflet în parte până la sfârșitul veacurilor. Și creștinul contemporan este chemat să primească pe Hristos în intimitatea casei și a inimii sale, să se bucure de renaștere spirituală și de ocrotirea maternală a Maicii Domnului”.

În aceste vremuri de încercare, venirea în lume a Mântuitorului este un motiv de speranța pentru întreaga lume.

„Această nevoie se simte, mai mult poate decât altă dată, în timpurile actuale în care boala și suferința zugrăvesc tabloul sumbru al unei lumi întregi aflate în suferință. În contextul sanitar actual, Sărbătoarea Nașterii Domnului nu poate fi decât motiv de speranță pentru românii de pretutindeni, pentru cei din țară, dar și pentru cei din diaspora, care poartă în inimi dorul și grija față de părinți și de familiile rămase acasă, dar și sentimentul nesiguranței locului de muncă sau al propriei stări de sănătate”.

Tot astfel, IPS Ioachim argumentează faptul că Nașterea și Jertfa Mântuitorului au loc din nou cu fiecare Sfântă Liturghie.

„Același Hristos Se naște necontenit și astăzi, nu doar în contextul liturgic al sărbătorilor de iarnă, ci în fiecare Sfântă Liturghie. Se naște și Se jertfește pe altarele bisericilor reînnoind viața liturgică și asigurând continuitate trăirii spirituale în comuniunea teandrică vie a trupului ecleziastic. El se naște și în sufletul fiecărui creștin atunci când acesta, „împlinindu-se vremea”, așteaptă să renască la o viață nouă, abandonând deșertăciunea lumii pentru a îmbrățișa picioarele lui Hristos”.

La final, ierarhul nu uită să transmită urările tradiționale de sărbători către clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

„Chiar dacă vremurile sunt tulburi, iar nesiguranța pare să-și fi găsit loc în societate, să nu uităm că Dumnezeu este aproape de fiecare dintre noi, Se așază euharistic în inima fiecăruia, ne însoțește pe calea vieții, ne vindecă rănile sufletului și ale trupului, dă sens și stabilitate vieții noastre și ne așteaptă cu brațele deschise și iertătoare să revenim la starea cea dintâi, fiind la suflet asemenea pruncilor, nevinovați și iertători”.

„Să rugăm pe Hristos Domnul să renască lumina cunoștinței în inimile noastre pline de recunoștință și să ne mențină viața în comuniune de rugăciune, în trupul Bisericii, vegheați de Duhul Sfânt. Amin”.

Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Foto credit: Silviu Cluci / Doxologia

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente