IPS Ioachim a sfințit noua biserică a Mănăstirii Diaconești și a tuns în monahism două rasofore

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a petrecut două zile la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Diaconești, din județul Bacău. Sâmbătă, ierarhul a sfințit noua biserică a obștii și a tuns în monahism două rasofore.

După oficierea Sfintei Liturghii în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, ierarhul, clericii slujitori și obștea mănăstirii s-au deplasat în procesiune până la biserica nouă, construită între anii 2013-2016.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a sfințit noua biserică și corpul de chilii. „Am sfințit o corabie, am pecetluit-o ca să fie permanent o corabie către limanurile mântuirii”, a declarat ierarhul.

„Ea este construită în stilul arhitectonic al vechilor biserici de lemn din Moldova, cu forma de navă, fără abside, fără turlă, cu un acoperiș simplu, amintind de mântuitoarea arcă a lui Noe.”

„Chiliile pe care tocmai le-am sfințit, după cum ați văzut, sunt austere, de 2 metri pătrați, cu o ferestruică atât de mică încât te duc cu gândul la un mormânt, reamintind celor ce vor locui temporar în ele că, la călugărie, omul cel vechi moare pentru lume, iar gândul la moarte este cea mai mare înțelepciune”, a adăugat ierarhul.

După slujba de sfințire, ierarhul a hirotesit ca stavroforă pe Maica Stareță Evloghia Chirvase și ca iconom stavrofor pe părintele Alexie Andrei Huiban de la Parohia Coşnea, Protopopiatul Moinești.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat la Mănăstirea Diaconești cu tunderea în monahism a două tinere rasofore, care au primit numele de Veronica și Ana. Tunderea s-a desfășurat după slujba de Priveghere la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

„Au avut loc astăzi la Mănăstirea Diaconești două evenimente majore pentru viața unei mănăstiri: sfințirea unei biserici și tunderea în monahism a două tinere”, a spus părintele arhiepiscop.

„Acestea sunt evenimente care nu se mai repetă în viața unei biserici sau a unui om. În fapt de seară, la Privegherea la Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Ierusalim, o sărbătoare mult-iubită de călugări, două tinere au luat chipul îngeresc, consacrându-și viața lui Hristos.”

Seria evenimentelor de la Mănăstirea Diaconești s-a încheiat duminică prin oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Ioachim.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a înălțat rugăciuni de binecuvântare și de dezlegare a tuturor credincioșilor prezenți și l-a hirotesit protosinghel pe părintele ieromonah Paisie Curcuță, slujitor al Mănăstirii Diaconești.

„S-a plinit planul lui Dumnezeu pentru această mănăstire”, a declarat ierarhul la finalul evenimentelor spirituale desfășurate la Mănăstirea Diaconești.

Noua biserică a Mănăstirii Diaconești are hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfintele Femei de Mir Purtătoare”. Necesitatea noilor construcții se datorează alunecărilor de teren din zonă, care au periclitat integritatea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” și a vechiului corp de chilii.

După lucrările de stabilizare a vechiului amplasament, s-a decis construirea unei noi biserici și a altor chilii pentru cele 50 de maici ale Mănăstirii Diaconești.

Mănăstirea a fost înființată în 1998, în comuna Agăș, devenind în timp un reper duhovnicesc, dar și cultural în peisajul monahismului românesc.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente