IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Romane, l-a primit pe Laurentiu Tanase, membru al Colegiului CNSAS

In data de 18 septembrie 2007, a avut loc la sediul Patriarhiei Romane o intalnire dintre dl. Laurentiu Tanase, membru al Colegiului CNSAS, si IPS Mitropolit Daniel, Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Romane.

Intalnirea s-a realizat ca urmare a propunerii d-lui Laurentiu Tanase de a clarifica recentele neintelegeri referitoare la activitatea CNSAS privind invitarea la audiere a unor ierarhi ai Sf. Sinod.

In cursul discutiilor, dl. Tanase a transmis opinia membrilor CNSAS conform careia nu se intentioneaza prin audierile si deciziile luate in ultimele saptamani, in cazul unor ierarhi ortodocsi, nici umilirea si nici discreditarea Bisericii, ca institutie fundamentala a culturii si spiritualitatii romanesti, ci aplicarea prevederilor Legii 187/1999.

Dl. Tanase a dorit sa clarifice ca audierile la care au fost invitati unii ierarhi ortodocsi sau reprezentanti ai altor culte religioase vor permite nu sanctionarea institutiilor religioase, ci clarificarea si intelegerea corecta a contextului istoric si politic al anilor regimului comunist dintre 1948 si 1989, si modul cum Securitatea, ca politie politica, supraveghea si intervenea agresiv in activitatea Bisericii Ortodoxe si a vietii religioase din Romania si in viata personala a credinciosilor si slujitorilor ei. In acest sens, dl. Tanase a apreciat ca este necesar ca audierile sa aiba loc in continuare, conform procedurilor, la sediul CNSAS, subliniind ca in ultima sedinta de Colegiu (18.09.2007) s-a luat decizia de a se verifica modul regretabil in care nu a fost respectat angajamentul de confidentialitate al celor responsabili, favorizandu-se ‘scurgerea de informatii – pe surse’, ilegal, in timpul verificarilor aflate in curs.

IPS Mitropolit DANIEL a manifestat deschidere si interes pentru dialog institutional si a apreciat ca benefica prezenta d-lui Laurentiu Tanase la aceste discutii, IPS Sa asigurand membrii Colegiului CNSAS de interesul sau ca trecutul recent al unui regim dictatorial si ateu, care a obligat Biserica Ortodoxa si celelalte culte la acte extreme de supravietuire, sa fie cunoscut cu toate atrocitatile lui, tocmai pentru a nu fi repetat. In acest sens, a reamintit despre decizia recenta a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane din februarie 2007 de a se organiza o echipa de cercetatori care sa studieze dosarele ierarhilor si clericilor, dosare aflate in arhiva CNSAS. In acelasi timp, a tinut sa precizeze ca va introduce acest subiect important pe ordinea de zi a primului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care se va desfasura in perioada 22 – 23 octombrie 2007.

Referitor la participarea sau neparticiparea unor ierarhi la audieri la CNSAS, IPS Mitropolit Daniel a subliniat ca nu poate formula o decizie oficiala in acest sens fara a consulta Sf. Sinod intrunit in sedinta de lucru, insa a precizat ca, in absenta unei decizii sinodale, fiecare membru al Sinodului are libertatea sa decida pentru propria persoana.

IPS Mitropolit Daniel a declarat ca Biserica Ortodoxa Romana nu doreste nici confruntare si nici tensiuni institutionale cu CNSAS, cerand Consiliului ca, in acelasi timp, Biserica sa nu fie discriminata pe criterii religioase, ci sa fie apreciate demersurile pe care aceasta le desfasoara pentru echilibrul social si pentru consolidarea prezentei tarii noastre in structurile europene. Vizita la a III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu si declaratiile pozitive ale presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, la adresa Bisericii Ortodoxe si a Romaniei, precum si numeroasa participare din partea Bisericii Catolice si a Bisericilor Evanghelice, dovedeste prestigiul si importanta de care se bucura Biserica Ortodoxa Romana.

In incheierea intalnirii, IPS Mitropolit Daniel si-a exprimat dorinta ca raporturile dintre CNSAS si Biserica Ortodoxa Romana sa fie de respect reciproc, de responsabilitate institutionala si in spiritul decentei, fara a se recurge la un limbaj trivial si denigrator.

Dr. Laurentiu D. Tanase,

Membru al Colegiului CNSAS,

Miercuri, 19 septembrie 2007, orele 13.00

Comentarii Facebook


Știri recente