IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat in aceasta seara slujba din a IV-a zi a saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor

La Iasi, slujba din a patra zi a saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor s-a desfasurat in aceasta seara la Biserica Ortodoxa ‘Sf. Gheorghe’, vechea Catedrala mitropolitana din Iasi. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat slujba comuna, iar cuvantul de invatatura a fost rostit de catre PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iasi. In cuvantul rostit, IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat folosul saptamanii de rugaciune pentru toti credinciosii: ‘Aceasta rugaciune nu este o simpla moda si nici o simpla imagine a Bisericilor, ci ea este o necesitate si faptul ca saptamana de rugaciune pentru unitatea vizibila a crestinilor se desfasoara la inceputul anului ne arata ca ea are o valoare de simbol, si anume ea nu trebuie sa dureze doar 8 zile, ci trebuie sa fie rugaciune pentru tot anul. Deci, ea are valoare de indemn la rugaciune pe cuprinsul intregului an’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a facut referire in cuvantul sau si la organizarea primelor saptamani de rugaciune pentru unitatea crestinilor: ‘Aceasta rugaciune pentru unitatea crestina este foarte veche. Noi avem in interiorul fiecarei traditii rugaciuni pentru unitatea Bisericii, dar rugaciunea instituita ca o activitate comuna a crestinilor din Biserici diferite dateaza din anul 1908, cand a fost propusa de catre anglicanul devenit mai apoi romano-catolic, Paul Wattson, octava, deci 8 zile de rugaciune pentru unitate, si anume intre 18 si 25 ianuarie, pentru ca in data de 18 ianuarie se serbeaza in calendarul Bisericilor occidentale pomenirea Sf. Ap. Petru, iar in data de 25 ianuarie pomenirea Sf. Ap. Pavel, iar mai tarziu, in anul 1935, preotul francez Paul Cuturier a propus o saptamana universala pentru unitatea crestina si aceasta unitate – spunea el – trebuie sa fie asa cum o vrea Hristos si cu mijloacele pe care El, Hristos, le doreste’.

In cuvantul de invatatura rostit, PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iasi, a subliniat faptul ca toti credinciosii trebuie sa priveasca ecumenismul ca pe un dar de la Dumnezeu: ‘Miscarea ecumenica in care ne aflam angajati este un dar al lui Dumnezeu, incredintat de Tatal ceresc omenirii, ca raspuns la rugaciunea lui Iisus si la implorarile Bisericii inspirate de Duhul Sfant. Ecumenismul despre care auzim asa de mult, cu toate exigentele sale umane si morale, este atat de inradacinat in lucrarea tainica a providentei Tatalui prin Fiul si in Duhul Sfant, incat atinge in profunzime spiritualitatea crestina’.

Maine, la Iasi, slujba comuna va fi oficiata la Catedrala Romano-Catolica ‘Sf. Fecioara Maria Regina’ de catre PS Episcop Petru Gherghel, iar cuvantul de invatatura va fi rostit de catre IPS Parinte Mitropolit Daniel. Mentionam ca, in acest an, tema saptamanii de rugaciune este ‘Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor’.

Comentarii Facebook


Știri recente