IPS Daniel iconjurat de un sobor de preoti si diaconi a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitana din Iasi

IPS Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, iconjurat de un sobor de preoti si diaconi a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitana din Iasi. In cuvintul de invatatura, IPS Mitropolit Daniel a vorbit despre semnificatiile Duminicii Ortodoxiei, sarbatoare inchinata biruintei dreptei credinte asupra celor care nu cinsteau icoanele si asupra tuturor ereziilor: ‘Cuvintele Apostolului cit si Evanghelia, pe care le-am auzit astazi, ne arata ce este Dreapta Credinta sau Ortodoxia, credinta care ne ajuta sa-L vedem pe Dumnezeu duhovniceste sa-L vedem pe Cel Nevazut, pe Facatorul cerului si al pamintului, pe Cel Necreat, pe Cel Nemarginit si pe Cel Necuprins, dar care prin iubirea Sa de oameni, a trimis pe Fiul Sau in lume, pe Domnul nostru Iisus Hristos, care din iubire pentru oameni s-a facut tocmai ce iubea, adica om. Luind chip de om, Dumnezeu poate fi vazut fata catre fata prin chipul omenesc al Mintuitorului Iisus Hristos. De aceea, icoana este marturia aceasta vizibila a adevarului si tainei intruparii Fiului lui Dumnezeu, pentru ca pe om sa-l indumnezeiasca prin har, sa-l sfinteasca’.

De asemena IPS Daniel s-a referit si la colecta care se organizeaza in fiecare an in Duminica Ortodoxiei pentru Fondul Central Misionar si care are drept scop ajutorarea bisericilor sarace atit din tara cit si din strainatate: ‘Sint o multime de parohii in afara granitelor Romaniei care au nevoie de sprijinul nostru. Sint o multime de credinciosi ortodocsi romani care trebuie si ei ajutati. Unii dintre ei ajuta Biserica de acasa, iar aceasta fratietate, aceasta intrajutorare, este deosebit de importanta. Acesti bani sint folositi si pentru a ajuta la constructia de biserici si pentru a-i ajuta pe cei mai saraci decit noi. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa intelegem ca de fapt, adevarata credinta presupune si iubire crestina. Adevarata credinta nu inseamna numai credinta ca Dumnezeu exista, dar si ca El este iubire. De aceea, noi trebuie sa raspundem la iubirea Lui prin evlavie, precum si prin ajutorarea semenilor nostri’.

In cadrul Sfintei Liturghii de astazi, IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat doua hirotoniri: diaconul Petru Ciobanu a fost hirotonit preot pentru Parohia Sendreni, protopopiatul Hirlau, iar teologul Dan Alexandru Zgavirlici a fost hirotonit diacon pentru parohia Hermeziu, protopopiatul Iasi 1.

Comentarii Facebook


Știri recente