IPS Ciprian: Scopul Întrupării Fiului lui Dumnezeu a fost restaurarea firii umane

Duminică, 18 decembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Nașterea Domnului a Parohiei Soveja, județul Vrancea, notează site-ul oficial al Eparhiei.

Din soborul slujitorilor au făcut parte preoți din parohiile învecinate, diaconi, precum și părintele Vasile Dabija, protoiereu de Panciu. La slujbă au participat numeroși credincioși, printre care și copii îmbrăcați în costume populare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a explicat înțelesurile Evangheliei Duminicii dinaintea Nașterii Domnului.

Scopul pentru care s-a citit acest fragment evanghelic, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, a fost acela de a ne invita și pe noi, cei de astăzi, să medităm cu responsabilitate asupra semnificației marelui Praznic al creștinătății, Nașterea după trup a Fiului lui Dumnezeu. El a venit pe pământ pentru a izbăvi neamul omenesc din robia păcatului și a morții. Motivul pentru care Dumnezeu Tatăl L-a trimis în lume pe Unicul Său Fiu a fost iubirea Sa nesfârșită față de oameni, iar scopul Întrupării a fost restaurarea sau reînnoirea firii umane pervertite de păcat și împăcarea omului cu Părintele ceresc, a evidențiat ierarhul.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa i-a felicitat pe părintele Nechifor Gheorghe, parohul bisericii, și pe enoriași, pentru activitatea desfășurată în planul vieții bisericești.

***

Locașul de cult aparține fostei Mănăstiri Soveja, ctitorită în anul 1645 de Matei Basarab, ca semn al împăcării dintre acesta și domnitorul Moldovei Vasile Lupu, motiv pentru care mai este cunoscută și sub numele de Dobromira (bună pace).

Comentarii Facebook


Știri recente