IPS Ciprian: Să avem respect faţă de toate darurile care ne asigură existenţa biologică, pentru că vin de la Dumnezeu

Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat în data de 30 iulie 2017, Sfânta Liturghie în biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a Mănăstirii Sihastru, comuna Ploscuţeni, judeţul Vrancea. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de Grupul psaltic misionar al Eparhiei, Sfântul Roman Melodul.

La slujbă au participat un mare număr de credincioşi, reprezentanți ai autorităţilor locale, precum şi pelerini sosiţi din alte colţuri ale ţării pentru a participa la acest moment solemn de rugăciune, informează Dragoş Olteanu, Consilier Mass Media al Eparhiei.

În cuvântul rostit, vorbind despre înmulţirea miraculoasă a pâinilor, de către Domnul Iisus Hristos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a precizat că este fundamental să prețuim darurile primite de la Dumnezeu.

Să avem respect faţă de toate darurile care ne asigură existenţa biologică, pentru că vin de la Dumnezeu. Să respectăm şi să oferim şi celor lipsiţi. Spunea un părinte, despre cei care au prea multă pâine şi nu o preţuiesc, o aruncă la gunoi, ceea ce este un mare păcat: «Doamne, dă pâine celor care flămânzesc şi foame de Tine celor care au prea multă pâine!», a spus Înaltpreasfinția Sa.

Părintele arhiepiscop a mai precizat și că în vremurile pe care le trăim trebuie să existe o mai mare unitate între creștini.

În vremurile grele pe care le trăim, avem nevoie de mai multă unitate între creştini, mai multă foame şi sete de Dumnezeu. Cei care, cu adevărat, simt apartenenţa lor la Biserica lui Hristos, fără a se considera că sunt mai buni decât ceilalţi, trebuie să fie prezenţi la sfintele slujbe, a subliniat IPS Ciprian.

Cu prilejul slujbei arhiereşti, stareţa Mănăstirii Sihastru, monahia Teoctista Dănilă, a fost hirotesită întru stavroforă şi a primit bastonul monahal, ca semn de apreciere pentru deosebita activitate administrativ-gospodărească şi duhovnicească desfăşurată, de-a lungul timpului, la aşezământul de pe meleaguri vrâncene.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat un parastas pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, la 10 ani de la trecerea sa la cele veşnice.


Mănăstirea Sihastru a fost ctitorită, în anul 1748, de către boierul Sandu Şendrea şi cel dintâi stareţ al obştii, călugărul sihastru Sebastian – care a dat şi numele aşezământului monahal. Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel datează din anii 1882-1891, fiind zidită în spaţiul unde s-a aflat un locaş de cult mai vechi. Între anii 1996-1997, a fost construit şi un paraclis, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Lăcașul de cult monahal are o colecţie muzeală de icoane, cărţi de cult, veşminte şi obiecte bisericeşti cu valoare de patrimoniu. În apropierea aşezământului monahal de la Sihastru se află Schitul Oancea, care a fost întemeiat în anul 1932.

Comentarii Facebook


Știri recente