IPS Ciprian: Procesiunea este și o invitație de a trăi cu toții în comuniune și în unitate

Procesiune Florii Buzău - 2017 (7)

În Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a fost organizată tradiţionala procesiune din ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim.

Evenimentul din 8 aprilie 2017 a adunat sute de clerici și mii de credincioși din cele două judeţe ale Eparhiei. În fruntea convoiului s-au aflat tineri cu ripide și cu prapuri, diaconi cădind, precum și preoți și elevi seminariști purtând icoana sărbătorii Floriilor, transmite Dragoş Olteanu, Consilier Mass Media al Eparhiei.

În municipiul Buzău, procesiunea a început cu citirea rugăciunii de binecuvântare a stâlpărilor, în Parcul Crâng, lângă biserica Sfânta Filofteia. De aici, credincioșii au mers pe Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Unirii, Str. Obor, până la Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului. În cadrul procesiunii, au avut loc două opriri: la biserica Sfântul Spiridon (Bd. Nicolae Bălcescu) și la Catedrala Copiilor Sfântul Sava (Bd. Unirii), unde au fost rostite ectenii și rugăciuni.

Toţi cei aproximativ două mii de participanți au fost întâmpinaţi, în pridvorul Catedralei Arhiepiscopale, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, care a oficiat slujba de sfinţire a icoanei praznicului şi de binecuvântare a pelerinilor.

Procesiunea nu este o inovație din vremea noastră. Ea a existat încă din primele secole creștine, întrucât, prin intermediul unei astfel de manifestări publice a credinței, dreptcredincioșii creștini își arătau atașamentul lor față de Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat pentru noi și pentru a noastră mântuire, le-a spus Înaltpreasfinţia Sa credincioşilor prezenţi.

De aceea, procesiunea, ca de altfel și pelerinajul la locurile sfinte din țară sau din străinătate, ne adună pe toți, pentru a efectua o călătorie spirituală, pe parcursul căreia avem posibilitatea să medităm asupra condiției și identității noastre de creștini, de fii ai lui Dumnezeu după har, deoarece am fost botezați în numele Preasfintei Treimi.

Procesiunea în sine este și o invitație de a trăi cu toții în comuniune și în unitate, în Biserica pe care Fiul lui Dumnezeu a întemeiat-o aici, pe pământ, cu scump sângele Său dumnezeiesc, pe crucea Golgotei”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

În continuare, ierarhul locului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat, în locașul de cult, Vecernia Floriilor.

În aghiasmatarul din curtea catedralei, au fost așezate spre închinare, alături de icoana Intrării Domnului în Ierusalim, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Comentarii Facebook


Știri recente