IPS Ciprian: Moartea biologică este o trecere de la viață la mai multă viață, în Împărăția cerurilor

IPS Ciprian

Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat duminică, 9 octombrie 2016, Sfânta Liturghie în paraclisul Catedralei Sfânta Cuvioasă Parascheva din municipiul Focșani, informează Dragoş Olteanu, Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit în treapta de preot pe tânărul diacon George-Cezar Trifan, pe seama Parohiei Bizighești, Protoieria Focșani II, și în treapta de diacon pe absolventul de Teologie Ovidiu-Mihail Ceaușu.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat înțelesurile Evangheliei Duminicii a 20-a după Rusalii (cf. Luca 7, 11-16), care ne-a prezentat învierea fiului văduvei din Nain:

Știm din Sfânta Scriptură că, în afară de învierea fiului văduvei din Nain, Mântuitorul Hristos a înviat-o și pe fiica lui Iair, mai marele sinagogii din Capernaum, apoi, cu puțin timp înainte de Sfintele Sale Pătimiri, pe prietenul Său Lazăr, fratele celor două surori, Marta și Maria, care fusese deja îngropat, fiind mort de patru zile. Este important să subliniem, aici, că Domnul Iisus – oricâtă compasiune ar fi avut față de cei ce se confruntau cu fenomenul morții – nu Și-a propus să-i învieze pe toți morții din vremea Sa; a săvârșit doar trei învieri din morți, desigur, din compasiune față de familiile îndurerate, dar, mai ales, cu scopul de a-i pregăti pe Sfinții Săi ucenici, asupra înțelegerii minunii Învierii Sale din morți. Numai așa puteau face deosebirea între o revenire la viața biologică – cum s-a întâmplat cu cele trei persoane menționate mai sus, care, ulterior, aveau să treacă din nou prin moarte și să fie îngropate, asemenea tuturor oamenilor – și propria Sa Înviere, care a însemnat unirea sufletului Său omenesc îndumnezeit cu trupul Său omenesc, însă transfigurat, dându-ne tuturor de înțeles că, la obșteasca Înviere, tot astfel vor fi și trupurile noastre. Deci, după Judecata universală, toți vom învia, asemenea Lui, cu trupuri spiritualizate; nu pentru o viață pământească, efemeră, ci pentru viața veșnică.

Evanghelia de astăzi ne invită, așadar, la o reflecție serioasă și responsabilă cu privire la sensul vieții și înțelesul morții, ca despărțire a sufletului de trup, a mai precizat Ierarhul în cuvântul său:

Multe incertitudini are omul în viața sa pământească, dar de două lucruri nu se poate îndoi, sub nici o formă: faptul că s-a născut și certitudinea că, mai devreme sau mai târziu, va muri. Dintre toate ființele pământești, însă, omul este singurul conștient de faptul că există, fiind capabil să gândească, să se întrebe de unde vine, încotro se îndreaptă și, apoi, care este rostul viețuirii sale, pe pământ. Răspunsurile la aceste întrebări existențiale ne-au fost oferite, o dată pentru totdeauna, de Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, Care ne-a descoperit un mare adevăr, și anume că moartea biologică nu este altceva decât o trecere (un paști) de la viață la mai multă viață, în Împărăția cerurilor

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a mulțumit autorităților județene și locale pentru sprijinul acordat, încă din anul 2002, la construirea catedralei din Focșani și i-a felicitat pe toți cei implicați în buna desfășurare a lucrărilor.

În prezent, slujbele religioase se oficiază într-un paraclis din lemn, până la finalizarea lucrărilor exterioare și interioare, în ceea ce privește arhitectura, tencuirea și zugrăvirea pereților, precum și dotarea locașului de cult cu obiectele de mobilier bisericesc.

Comentarii Facebook


Știri recente