IPS Ciprian: Mirul de mare preț al creștinilor este mireasma faptelor bune, inima sinceră și iubitoare de aproapele

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a slujit în Duminica Mironosițelor la Mănăstirea Podul Bulgarului. În omilia sa, el a echivalat mirul de mare preț adus de mironosițele de odinioară cu „mireasma faptelor bune, adică inima noastră sinceră și iubitoare de aproapele”.

Ierarhul a evidențiat credința mironosițelor: „Ele L-au iubit pe Domnul Iisus cu toată sinceritatea, pentru că vedeau în Persoana Sa nu doar un simplu prooroc, ci pe Însuși Mesia Cel prezis de proorocii Vechiului Testament, Care avea să izbăvească pe Israel de toate fărădelegile lui”.

Aceasta le-a dat curaj: „S-au dovedit a fi mai curajoase și mai devotate decât cei unsprezece ucenici, în ceea ce privește atașamentul față de Domnul Hristos, Căruia I-au stat alături atât în timpul vieții, cât mai ales în momentele de agonie pe Crucea Golgotei”.

„Pentru fidelitatea lor față de Domnul Hristos, manifestată până la capăt, și pentru că nu-și pierduseră speranța de a-L reîntâlni, cu toate că-L văzuseră îngropat, mironosițele femei au fost răsplătite cu darul bucuriei, atunci când Iisus li S-a arătat după înviere și le-a zis: «Bucurați-vă!» (Matei 28, 9)”, a spus arhiepiscopul.

„Din acel moment, frica și tristețea le-au dispărut din suflet pentru totdeauna”, a adăugat el.

Părintele arhiepiscop a explicat apoi că, în Duminica a treia după Paști, sunt cinstite nu doar femeile mironosițe, ci toate femeile creștine care se străduiesc să împlinească poruncile evanghelice, să-și întemeieze familii sănătoase și să-și îndeplinească, în mod responsabil, condiția lor de mame, dând naștere pruncilor dăruiți de Dumnezeu.

„Credincioasele noastre trudesc, cu timp și fără timp, în biserica de acasă, familia, dar și în biserica extinsă, adică în mijlocul comunității de credincioși adunați în lăcașul sfânt, pentru ca valorile creștine și învățăturile Mântuitorului Hristos să prindă rădăcini în sufletele tuturor oamenilor”, a precizat el.

Astfel, mironosițele pomenite în Evanghelie ne pun înainte un model de urmat: „Le vom cinsti cum se cuvine numai dacă ne vom impropria și noi virtuțile ce le-au caracterizat viața, și anume dragostea nețărmurită față de Mântuitorul, fidelitatea față de Evanghelia Sa, străduința de a împlini învățăturile evanghelice și curajul de a-L mărturisi chiar cu prețul vieții”.

Vom pune în practică modelul lor aducând la mormântul Domnului, în loc de miruri de mare preț, „mireasma faptelor bune, adică inima noastră sinceră și iubitoare de aproapele, respectiv coroana de virtuți ce trebuie să împodobească sufletul oricărui creștin adevărat”, a încheiat ierarhul.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente