IPS Ciprian la conferinţa preoţilor din jud. Buzău: Să medităm cu mai multă responsabilitate la valoarea ființei umane

Prima conferință preoțească de toamnă din Eparhia Buzăului și Vrancei s-a desfăşurat în 10 octombrie 2017 la Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău. Întâlnirea a fost prezidată de IPS Ciprian şi a avut ca temă Icoana ortodoxă – revărsare de har și trudă a iconarului. 

La acest eveniment au participat toți preoții din protoieriile județului Buzău, a informat Dragoş Olteanu, Consilier mass-media. 

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a explicat de ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2017 să fie dedicat sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești. sfintele icoane îndeplinesc, pe lângă rostul lor sfințitor, și un rol pedagogic, încredințându-ne că restaurarea chipului lui Dumnezeu din noi este posibilă, de vreme ce atâția nevoitori au dobândit cununa sfințeniei și s-au împărtășit de lumina dumnezeiască, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a vorbit despre fenomenul secularizării care îl îndepărtează tot mai mult pe om de Dumnezeu. 

Acest fenomen al secularizării, în care omul trăiește, exclusiv, după mintea și voia sa, ca și cum Dumnezeu nu există, se adâncește tot mai mult, reflectându-se în revolta celor care nu suportă să mai vadă simboluri religioase, în spații publice. Prin urmare, scopul conferinței este acela de a ne determina pe toți, ierarh și preoți, să medităm cu mai multă responsabilitate la valoarea ființei umane care a fost creată de Dumnezeu după chipul Său și cu menirea de a ajunge la asemănarea cu El. 

În cadrul conferinței, preoții desemnați de fiecare protoierie au susținut referate în care au tratat mai multe teme: teologia icoanei – aspecte dogmatice și liturgice, temeiurile scripturistice și patristice ale cinstirii sfintelor icoane, tradiția iconografică românească, icoana astăzi și amenințările secularismului modern.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente