IPS Ciprian: Fecioara Maria este cea mai curată ființă odrăslită de neamul omenesc

Hramul CAtedralei Voieodale din Buzău (4)

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei le-a vorbit ieri credincioşilor prezenţi în vechea catedrală din Buzău despre sfinţenia Maicii Domnului. Sfânta Fecioară Maria este cea mai curată ființă odrăslită de neamul omenesc, care s-a învrednicit să-L poarte în pântece pe Însuși Dumnezeu, a evidenţiat IPS Părinte Ciprian în cuvântul său.

Ierarhul a explicat în omilia sa faptul că Fiul lui Dumnezeu, Care S-a întrupat, a luat fire omenească din pântecele ei cel pururea fecioresc, este Capul Bisericii.

 Trupul Bisericii, a spus Chiriarhul Buzăului şi Vrancei, este format din cei care s-au botezat în numele lui Hristos și care se străduiesc, printr-o viață curată, să devină și ei purtători de Hristos, în chip duhovnicesc, adică hristofori.

Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău şi-a serbat hramul marţi, 15 august 2017. Cu prilejul hramului locașului de cult, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, informează Dragoş Olteanu, Consilier Mass Media al Eparhiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de psalții Catedralei Voievodale.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat și slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice.

La final, părinții consilieri Ioan Șolea de la Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios și Marian Gegea de la Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare au primit rangul onorific de iconom stavrofor, care le conferă dreptul de a purta cruce pectorală, brâu roșu, iar la serviciile religioase, bederniță.


Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” datează din anul 1649 și este ctitoria lui Matei Basarab, voievod al Țării Românești. Pictura din interior a fost executată în tehnica frescă, stil neoclasic, de pictorul Nicolae Teodorescu, conducătorul Școlii de zugravi de la Buzău, ajutat de nepotul său, Gheorghe Tattarescu.

Comentarii Facebook


Știri recente