IPS Ciprian: Departe de Dumnezeu, omul rămas pe seama lui, singur, devine vulnerabil

IPS Ciprian

În Duminica a 22-a după Rusalii, 30 octombrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din municipiul Buzău. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Eparhiei.

Pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, care ne-a înfățișat Parabola bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr (cf. Luca 16, 19-31), Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre nemurirea sufletului și despre cele două stări în care poate ajunge sufletul după moarte.

Raiul și iadul sunt două stări sufletești, nu materiale. Sfinții Părinți ne spun că văpaia care îl chinuia pe bogatul nemilostiv din parabolă nu era nimic altceva decât mustrarea de conștiință pentru faptul – conștientizat însă prea târziu – al nepăsării sale față de săracul Lazăr. Această mustrare a conștiinței luminate de harul divin îi provoca bogatului o durere de nesuportat, întrucât înțelegea atunci cât de mult a greșit în viața pământească față de Părintele ceresc, prin nerecunoștință, iar față de aproapele, prin nepăsare, indolență și lipsă de iubire, concretizată în fapte de milostenie. Despre cei asemenea bogatului nemilostiv, care se chinuiesc în iad, Sfântul Isaac Sirul spune că durerea cumplită pe care o simt se datorează tocmai iubirii lui Dumnezeu, care îi urmărește chiar și în acel loc, «biciuindu-i» prin amplificarea părerii de rău că n-au făcut binele pe care îl puteau face, ca expresie a iubirii frățești. Raiul reprezintă bucuria comuniunii cu Dumnezeu și cu sfinții Săi, iar această bucurie poate fi pregustată chiar din această viață, după cum ne-a încredințat Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, când a spus: «Împărăţia lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru» (Luca 17, 21). Dacă ne vom strădui să-L iubim pe Dumnezeu din tot sufletul și din toată inima noastră, iar pe aproapele nostru ca pe noi înșine (cf. Matei 22, 37-39), dacă ne vom împodobi viața cu virtuțile creștine, atunci, cu certitudine, vom dobândi, încă de pe acum, starea duhovnicească de rai, de fericire și de bucurie. Dacă, dimpotrivă, ne lăsăm sufletul și mintea copleșite de păcate, precum mândria, neascultarea, lăcomia, ura, dezbinarea și toate celelalte care ne îndepărtează de semeni și de Dumnezeu, atunci vom avea parte de tristețea însingurării și de durerea provocată de neputința de a iubi. Departe de Dumnezeu, omul rămas pe seama lui, singur, devine vulnerabil, fiind cercetat de duhurile necurate, care îl pot chinui, uneori, la propriu, transformându-i viața într-un iad. Să nu fie!, a afirmat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Cu acest prilej, ierarhul a citit rugăciuni pentru cei mutați la Domnul în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Capitală, în noaptea de 30 octombrie 2015.

Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim împreună în această duminică, în care, după cum ați observat și frățiile voastre, am înălțat câteva rugăciuni pentru odihna sufletelor adormiților robilor lui Dumnezeu, care au murit de moarte năprasnică, prin foc, anul trecut, la Clubul «Colectiv». Și-au pierdut viața, din nefericire, 64 de tineri, pe care suntem datori să-i pomenim în rugăciunile noastre, cerând iertarea păcatelor lor, cu speranța că Dumnezeu îi va descoperi pe cei cu adevărat vinovați de moartea lor, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

La final, toți credincioșii prezenți s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Mucenițe Anastasia Romana, pe care Biserica noastră a sărbătorit-o sâmbătă, 29 octombrie. Sfintele moaște au fost așezate spre cinstire în baldachinul din pronaosul Catedralei arhiepiscopale.

Comentarii Facebook


Știri recente