Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat marți, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica (1975-1994), și pentru toți înaintașii în scaunul arhieresc de la Dunărea de Jos și a evocat personalitatea luminoasă a arhiepiscopului cărturar.
După slujba de pomenire, Înaltpreasfinția Sa a participat la hramul Parohiei „Sfântul Antim“ din Galați, unica din țară ocrotită de Sfântului Sfințit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei.
Numeroși credincioși din parohie au participat la Sfânta Liturghie, iar familiile tinere, la momentul liturgic cuvenit, au adus copiii pentru a fi împărtășiți cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viața Sfântului Antim al Nicomidiei, un exemplu pentru cei din vremea lui, dar și pentru credincioșii din zilele noastre.
La final, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos și pentru toți ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș trecuți la cele veșnice.
După Liturghie, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oferit ghiozdane cu rechizite și alte daruri pentru 20 de elevi de la Școala Gimnazială nr. 38 „Grigore Moisil” din Galați.
Acțiunea a făcut parte din Programul eparhial „Hristos în școală”, prin care 3.300 copii din familii cu posibilități materiale reduse primesc ghiozdane și rechizite. Valoarea sprijinului oferit prin acest program este de peste 330.000 lei.
Biserica „Sfântul Sfințit Mucenic Antim“ este unul dintre printre primele lăcașuri de cult din orașul Galați înființate după anul 1989. Piatra de temelie a bisericii a fost sfințită, în 1991, de Părintele Arhiepiscop Casian, pe vremea când era Arhiereu vicar al Episcopiei Dunării de Jos.
Situată în nord-vestul orașului Galați, într-o zonă muncitorească, parohia deservește două cartiere gălățene. În 1994, comunitatea a primit, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Casian, și hramul „Sfintele Femei Mironosițe“, ca omagiu pentru vrednicia femeilor din noua parohie.
Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos