IPS Casian a participat la hramul Parohiei Sf. Trei Ierarhi, ‘una dintre cele mai dinamice parohii gălățene’ din punct de vedere al activităților cu tinerii

IPS Casian a slujit marți în Parohia ocrotită de Sf. Trei Ierarhi din centrul municipiului Galați, „una din cele mai dinamice parohii gălăţene, implicate atât în programe educaţionale pentru tineri şi împreună cu tinerii, cât şi în proiecte filantropice îndreptate către cele mai defavorizate categorii sociale”, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Programul liturgic din ziua hramului a continuat cu unul cultural și artistic.

În acest context, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a premiat zece tineri, elevi și studenți, pentru rezultate remarcabile la învăţătură şi la diferite olimpiade şi concursuri. Premiile au constat în bani şi cărţi ziditoare de suflet.

Programul artistic dedicat Sfinților Trei Ierarhi a fost susținut de tinerii şi copiii participanţi la programele educaţionale parohiale, elevi de la Colegiile Naţionale „Vasile Alecsandri“, „Mihail Kogălniceanu“, „Al. I. Cuza“ şi Şcoala nr. 26 din Galaţi, precum şi copiii de la Ansamblul „Mlădiţe dunărene”.

Voluntari de la Asociaţiile „Tinerii şi Viitorul“ din Galaţi şi „Tradiţia Militară“ din Bucureşti au completat manifestările cu prezentări de costume şi însemne din Primul Război Mondial.

La final, tinerii şi credincioşii prezenţi la acest hram au depus coroane de flori la Monumentul eroilor din Primul Război Mondial aflat în curtea bisericii gălăţene.

Cu binecuvântarea chiriarhului, parohia „Sf. Trei Ierarhi” din Galați derulează mai multe activități cu tinerii. Cele mai recente dintre acestea sunt:

  • „Ateliere de mâini îndemânatice“ cu copiii de la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, unde tinerii au confecţionat felicitări pentru 1 şi 8 martie, în tehnicile „origami“ şi „quilling“ (20-29 ianuarie 2018);
  • Proiectul educaţional – social „Frânturi de zâmbet”, cu care liceenii și studenții din parohie participă la Concursul Naţional Cultural Artistic „Unirea – libertate şi unitate”;
  • Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului de şah, intitulat „Atleţi ai minţii, atleţi ai credinţei“ (27 ianuarie 2017);
  • Proiectul social-filantropic „Cinsteşte pe bătrân!“, derulat de Centrul de Tineret al parohiei, în cadrul căruia peste 50 de tineri voluntari de la diferite colegii gălăţene, dar şi studenţi ai unor facultăţi din municipiu, au vizitat 25 familii de vârstnici din parohie. Tineri studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, împreună cu cadre medicale voluntare au oferit consultaţii gratuite, medicamente, mici analize şi investigaţii ad-hoc, sfaturi medicale dar şi pachete cu alimente.

Situată în centrul municipiului Galaţi, pe faleza superioară a Dunării, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această „mahala“ este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş.

Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc – primele două risipindu-se cu timpul – cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost restaurată în perioada 2004-2012.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…