Arhiepiscopul Calinic transmite credincioșilor un set de recomandări privind comportamentul în condiții de izolare la domiciliu pentru a nu cădea în depresie.
Îndemnurile, formulate în stil propriu ierarhului argeșean, sunt de ordin practic și spiritual.
„Dacă vii din afara țării, unde ai luat contact cu cei bolnavi și dacă te deplasezi, revenind acasă, în România, s-a rânduit ca să ai grijă să recunoști starea de fapt, să declari curat și fără ascunzișuri și să primești statutul de încarantinat timp de 14 zile! Bine că nu sunt mai multe, 140 sau 1400 de zile, doar 14 zile trec ca ziua de ieri. Zile puține de precauție, dar urmează o izbăvire mai rapidă”.
IPS Calinic face referire în acest context la marii cuvioși care au trăit în izolare – zăvorâții și stâlpnicii, dar și la mame – femeia aceasta eroică, sfântă și martiră este mereu în ,,carantină” și chiar la Dumnezeu:
El este în ,,carantină universală cosmică”! Dacă ar lipsi și nu ar sta Acasă, nu s-ar prăbuși toate? Vai de capul nostru! Chiar nu avem milă de Domnul Dumnezeu? Tot ne plângem pe noi? Pe Dumnezeu nu vrea nimeni să îl plângă? Unde este comuniunea noastră cu Dumnezeu!?
Ca să nu „devenim candidați în apele tulburi ale depresiei” ierarhul spune că trebuie „să ne luăm anumite măsuri de precauție, nu doar pentru 14, 50, 80 de zile, ci pentru vremuri îndelungate, pentru a deveni obișnuință sau a doua natură, salvatoare în orice valuri care vor mai veni asupra noastră”:
Legătură strânsă cu Domnul Dumnezeu prin rugăciune, recunoașterea stării de păcătoșenie, împăcarea cu el, cu semenii noștrii, începând cu familia și cu noi înșine. Întoarcerea acasă! La obârșie! Este început de primăvară!
”Avem timp de depresie? Să nu aud de așa ceva!
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic amintește că este început de primăvară și sunt multe de făcut ca printr-o stare activă să depășim depresia, atât în gospodăriile de la sat, dar și la bloc.
Câtă curățenie trebuie peste tot! Să folosim orice oră, minut și zi, nu doar 14 zile!, ci tot timpul pentru a înnoi totul în gospodăria unde ne-am născut: să văruim, să vopsim, să orânduim biblioteca, să citim cărțile valoroase ale României și ale literaturii și științelor universale!
Sunt înmărmurit, mărturisește ierarhul, când aud pe unii punând cu nonșalanță întrebarea: Ce mai faci, vere? și răspund cu o nepăsare neghioabă: Îmi omor timpul, vericule!
Dar muzică nu mai ascultăm? Să cântăm din frunză (ca la Aref!) sau la atâtea instrumente date de Dumnezeu la îndemâna omului? Să cântăm cu vocea! Ne-au luat-o păsările înainte. Fără a avea școli sau conservatoare de muzichie!
Părintele arhiepiscop spune că pe el mereu l-a salvat munca învățând de la mama să nu dea dormitare genelor până nu termină lucrul început: „Strașnică mamă am avut!”.
Avem timp de depresie? Dă peste noi, doar cu voia noastră!
Să nu aud de așa ceva! Toți avem încercări, dar să nu ne lăsăm. Cine nu are de lucru cade în de toate. De lucru se găsește, doar cine zice ,,căutând” de lucru: Doamne, de n-aș găsi!, cade în tot felul de monstruozități. Poate că nu-s mulți din aceștia, iar țara se tămăduiește!
„Orice mișcare fizică ajută și psihicul! Sufletul nostru are nevoie de prospețime în gândire (curata gândire), hărnicie în fapta bună, dinamism și voie bună, umor și veselie, cum îi stă bine românului sănătos”.
Arhiepiscopul Calinic mai recomandă „ieșirea în natură, chiar pe lângă casă, chiar la bloc, uitându-ne pe fereastră, să sădim flori, să punem ceapă și usturoi, așa cum facem uneori, să ajutăm soția la curățenie si la cele ale gospodăriei, iar pruncii să fie încurajați la aceste activități”.
Citește textul integral pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Argeșului
Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului