IPS Calinic a slujit la Parohia Sf. Vineri Piteşti

IPS Calinic

Parohia Sfânta Vineri din municipiul Pitești și-a sărbătorit hramul vineri, 14 octombrie 2016. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La final a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii bisericii.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind de cinstirea pe care poporul român o are față de Sfânta Cuvioasă Parascheva. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe toți credincioșii să aibă nădejde în Dumnezeu cu ajutorul și prin mijlocirea sfinților.

***

În traditia populară Sfânta Vineri este asociată cu Sfânta Cuvioasa Parascheva, iar cuvantul „paraschevi” în limba greacă  înseamnă  vineri.

În anul 1817, Ion Ungurelu a început construcția bisericii Sfânta Vineri, dar dupa un an acesta a decedat. Construcția bisericii a fost continuată de fiul său Alexandru Ungurelu care a finalizat-o în toamna anului 1827. După 1900 creșterea continuă a populației și dezvoltarea rapidă a orașului Pitești au făcut ca biserica Sf. Vineri să devina neîncăpătoare. De aceea în anul 1904, la inițiativa preotului Ioan Becescu, a fost începută construcția unei noi biserici (cea actuală). Planurile noii biserici, cât și a mobilierului interior au fost executate de arhitectul Ion N. Socolescu.

Pictura care împodobește catedrala Sfânta Vineri din Pitești a fost realizată, în anul 1908, de către pictorul Dumitru Marinescu, un artist faimos al acelei perioade, fost rector al Academiei Belle Arte din București.

7octombrieghiozdaneseminar1

Comentarii Facebook


Știri recente