IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, au oficiat duminica aceasta slujba de binecuvântare a casei interpretului de muzică populară Grigore Leşe din Stoiceni, județul Maramureș.
În după-amiaza zilei de 2 iulie 2017, ierarhii au săvârşit și o slujbă de pomenire pentru cei trecuţi la Domnul din familia artistului, informează site-ul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Cei doi arhierei au fost întâmpinați după tradiție cu pâine și sare. La eveniment au participat preoți din zonă, oficialități, artiști, rude și cunoscuți ai lui Grigore Leșe.
În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Andrei și-a exprimat aprecierea față interesul artistului pentru credință și tradiție:
Este un gest de spiritualitate profundă cel pe care îl face astăzi maestrul Grigore Leşe, pentru că îşi aduce aminte, aici în vatra părintească, de cei ce s-au mutat în eternitate. Într-o lume în care credinţa oamenilor slăbeşte şi ataşamentul faţă de valorile naţionale scade, maestrul Grigore Leşe ne-a provocat să ne aducem aminte de Dumnezeu, de cei ce au plecat din lumea aceasta, şi de tradiţiile noastre sfinte.
Părintele Mitropolit a amintit totodată și de Sfântul serbat: Domnitorul Ștefan cel Mare, model de iubire față de credință și neam.
În continuare, PS Iustin a subliniat sacralitatea folclorului și importanța transmiterii lui către tânăra generație.
Prin ceea ce face maestrul Grigore Leşe intră în nemurire. Noi apreciem această lucrare, preţuim aria folclorică şi arta muzicală pe care le promovează şi sperăm ca în umbra maestrului, aşa cum au crescut în umbra marilor bărbaţi ai neamului nostru ucenici, să crească şi alţi tineri, vlăstare care vor duce mai departe valoarea sacră a folclorului românesc, a spus Preasfinția Sa.
Grigore Leşe a fost felicitat de cei doi ierarhi pentru efortul păstrării tradiţiei care i-au oferit câte un album. PS Iustin i-a înmânat Gramata Episcopală emisă cu ocazia acestui eveniment.
La final, interpretul și-a exprimat recunoștința printr-un cântec: Doamne, nu mă bătrâni, /Lasă-mă să-mi cresc pruncii, /Dacă pruncii Mi-i creşte, /Cât îi vre mă-mbătrâneşte. Artistul a adresat mulţumiri celor care l-au sprijinit în organizarea evenimentului.
După oficierea slujbelor religioase, a avut loc pe o scenă amenajată peste vale de casa sa, prima ediţie a festivalului Acasă la Grigore Leşe.
***
Ridicată din lemn de stejar, lipită cu lut, cu fundaţie din piatră şi acoperită cu şindrilă de brad, cu târnaţ cu stâlpi pe margini şi cu pământ în loc de podele, casa din Stoiceni a rapsodului Grigore Leşe este una autentic tradiţională.
Lângă ea se află şura, acoperită cu paie, care folosea la adăpostitul animalelor şi hranei pentru ele, perimetru în care aveau loc jocul, dar şi masa din timpul evenimentelor din lumea satului lăpuşean. Aici, la intrarea în localitatea Stoiceni, a locuit bunicul lui Grigore Leşe, Ioan Opriş.