IPS Andrei: Sfânta Cuvioasă Elisabeta postea și se ruga mult

IPS Andrei - hram Sf elisabeta (1)

Mănăstirea clujeană aflată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Elisabeta, făcătoarea de minuni, a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, informează Radio Renașterea.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de studenți ai Facultății de Teologie din Cluj-Napoca.

Întrucât astăzi au fost pomeniți în calendarul ortodox Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramures, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și-a întemeiat cuvântul pe un citat din Epistola Sfântului Apostol Iuda, capitolul 1 versetul 3: Iubiţilor, punând toată râvna să vă scriu despre mântuirea cea de obşte, simţit-am nevoie să vă scriu şi să vă îndemn ca să luptaţi pentru credinţa dată sfinţilor, odată pentru totdeauna. 

După ce a istorisit viețile și faptele celor patru sfinți sărbătoriți astăzi, Părintele Mitropolit i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze exemplul acestora și să păstreze credința cea adevărată, transmisă nouă de către Domnul Iisus Hristos.

Despre viața sfintei sunt puține dovezi scrise, însă Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a spus câteva cuvinte celor prezenți despre trăirea ei exemplară:

Sfânta Cuvioasa noastră Elisabeta a trăit în Bizanț, în veacul al IX-lea, iar din surse istorice aflăm că a trăit o viață plăcută Lui Dumnezeu, fiind o mare ascetă. A adunat o obște de maici și le-a devenit stareță, dar nu și-a abandonat stilul de viață auster: postea mult, se ruga mult și priveghea mult. Tocmai prin acestea s-a remarcat, printr-o asceză deosebită. Datorită unirii ei sufletești cu Domnul Hristos i-a fost dăruit darul facerii de minuni, tămăduind mulți bolnavi.

La finalul slujbei, părintele protosinghel Natanael Zamfirache, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit Înatpreasfinției Sale pentru dragostea părintească și purtarea de grijă față de obștea monahală. În semn de  recunoștiință, părintele i-a dăruit Ierarhului  o icoană reprezentând pe Maica Domnului Gherontisa din Muntele Athos.

Slujbele speciale în cinstea ocrotitoarei au început la mănăstirea din cartierul clujean Buna Ziua încă din ajunul praznicului, când a fost oficiată Slujba Privegherii, iar dimineață a fost citit Acatistul Sfintei Cuvioase Elisabeta și a fost oficiată sfințirea cea mică a apei.


Mănăstirea a fost înființată de Episcopul Nicolae Ivan în anul 1934 la propunerea Societății Ortodoxe a Femeilor Române, primind hramul Sfintei Cuvioase Elisabeta.

 

Comentarii Facebook


Știri recente