IPS Andrei la hramul bisericii din satul natal: Ne-am întâlnit aici cu Domnul Iisus Hristos

Mitropolitul Andrei al Clujului a slujit în Duminica Sf. Ap. Toma în satul natal, Oarța de Sus, județul Maramureș, cu ocazia hramului bisericii parohiale.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al bisericii.

La eveniment, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt în care a subliniat că „pe Domnul Hristos Îl întâlnim la Sfânta Liturghie”.

„Dacă suntem atenți la slujba Sfintei Învieri, în cuvântul de învățătură, Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: «Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustaţi toţi din ospăţul credinţei; împărtăşiţi-vă toţi din bogăţia bunătăţii»”.

„Iubiți frați și surori, bucurie mare este că ne-a mai adus încă o dată Dumnezeu la hramul bisericii noastre și ne-am întâlnit unii cu alții pentru că, de multe ori, ne este tare dor; dar, în același timp, plecăm cu convingerea că aici ne-am întâlnit cu Domnul Iisus Hristos, că la Sfânta Liturghie ni se descoperă Hristos, așa cum i s-a descoperit lui Toma, ucenicilor Luca și Cleopa și multor altora”.

„Să dea Dumnezeu ca de la această întâlnire cu El să plecăm toți cu sufletul plin de bucurie”, a spus Mitropolitul Clujului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența reprezentanţilor autorităţilor locale, precum și a numeroși credincioși și fii ai satului, mulți fiind îmbrăcați în port popular specific zonei.

Oarța de Sus este o localitate atestată documentar în anul 1391, iar prima mențiune a unei biserici în zonă este din anul 1723.

Biserica actuală, cu hramul „Sfântul Apostol Toma”, a fost construită între anii 1971 -1975, iar în anul 1975 a fost împodobită cu pictură. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 1 mai 1976, în Duminica Sfântului Apostol Toma, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Din punct de vedere jurisdicţional, Parohia din Oarța de Sus aparține de Protopopiatul Chioar, din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente