IPS Andrei despre „momentul astral” al Marii Uniri: „A fost aşteptat de multe generaţii care au trecut în eternitate fără să-l vadă”

„Anul 1918 a fost momentul astral al românilor când Bunul Dumnezeu a rânduit ca toate provinciile româneşti să se regăsească unite în aceeaşi ţară. (…) Momentul acesta a fost aşteptat de multe generaţii care au trecut în eternitate fără să-l vadă.” a evidențiat IPS Andrei într-un articol publicat recent pe site-ul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului cu prilejul Anului Centenar al Marii Uniri.

În articolul „Anul 2018, anul Marelui Jubileu”, Înaltpreasfinția Sa face referire la Rugăciunea „mișcătoare” rostită de Patriarhul Miron Cristea, în data de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia:

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu eşti Părintele nostru, Tu ai văzut strâmtorarea părinţilor noştri şi ai auzit strigarea lor, căci se făcuseră ei ca floarea în brumă şi plecat spre pulbere era sufletul lor, şi trupul lor lipit de pământ. Tu ai împlinit cu noi ceea ce ai făgăduit demult: «Sfărâma-voi jugul de pe tine şi voi rupe legăturile tale, lărgi-voi hotarele tale, aduna-vă-voi dintre popoare şi vă voi strânge din ţările unde sunteţi împrăştiaţi, restatornici-voi judecătorii tăi ca mai înainte şi sfetnicii tăi ca la început»”.

Părintele Mitropolit a amintit între personalitățile care au militat pentru idealul Marii Uniri, dar „au trecut în eternitate fără să-l vadă împlinit”, pe Ion Luca Caragiale. Făcând referire la momentul cuceririi Ierihonului de Iosua Navi, dramaturgul scria într-una din lucrările sale:

„Doamne, dacă mie nu mi-e dat să intru în pământul făgăduinţei, să auz trâmbiţele cântând şi să văz zidurile Ierihonului surpându-se în faţa soarelui ce s-a oprit în cale din porunca Ta, fă-mă s-adorm pe drum cu speranţa că aceea ce nu mi-a fost dat mie, fiilor mei le va fi dat”.

Ierarhul a evidențiat bucuria de a fi în unitate, bucurie care este scoasă în evidență la nivelul întregii Patriarhii prin manifestările prilejuite de Anul 2018 declarat drept An Omagial al Unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

„Cei ce au ajuns momentul s-au bucurat de el. Este adevărat că nu toate idealurile legate de Marea Unire s-au împlinit în mod mecanic. Dar bucuria a fost şi este mare”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, IPS Andrei a atras atenția asupra a două valori aflate în pericol în societatea actuală: „credinţa creştină” şi „dragostea faţă de ţară”.

Conform ierarhului, acestea sunt „considerate ca două valori «învechite», care stânjenesc” și, „chiar dacă acest lucru nu se declară, prin atitudini şi acţiuni, adesea se luptă împotriva lor”.

Cu toate acestea, Părintele Mitropolit Andrei și-a exprimat speranța că Dumnezeu ne va ajuta „nu pentru faptele noastre, că suntem păcătoşi şi răi, ci pentru credinţa şi dragostea cea nestrămutată a strămoşilor noştri către Dumnezeu, pe care noi îi avem mijlocitori înaintea Lui pentru ţara şi pentru poporul din care ei au ieşit” (cf. Rugăciunii din cadrul slujbei de Te Deum la Ziua Naţională).

Articolul integral poate fi consultat pe site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente