IPS Andrei a slujit la Hramul Mănăstirii Cormaia (VIDEO)

IPS Andrei slujind la Cormaia

Hramul Mănăstirii Cormaia din județul Bistrița-Năsăud a fost sărbătorit marti, 29 august 2017,  de praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în prezența Înaltpreasfintitul Părinte Andrei. Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie și a adresat o omilie celor prezenți. De asemenea, ierarhul a binecuvântat noua clădire a obştii monahale, care cuprinde o trapeză şi chilii pentru viețuitoarele aşezământului.

La slujbele de hram  au  luat parte numeroși credincioși, oficialități locale și preoți din localitățile învecinate mănăstirii.

În cadrul omiliei sale,  Înaltpreasfintitul Părinte Andrei le-a vorbit credincioșilor despre întreita misiune a Sfântului Ioan Botezătorul, aceea de Proroc, Apostol şi Mucenic, informează Radio Renaşterea.

La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului le-a mulțumit tuturor celor care au fost prezenți la hramul mănăstirii Cormaia, felicitând obștea monahală și pe toți cei care s-au implicat în buna desfășurare a praznicului.

De asemenea, a binecuvântat noua clădire a obştii monahale, care cuprinde o trapeză şi chilii pentru viețuitoarele mănăstirii. Înaltpreasfinţia Sa a conferit distincția „Crucea Transilvană” domnului Ioan Negrușier, cea mai înaltă distincţie oferită de Mitropolia Clujului, acordată pentru sprijinul acordat Bisericii şi comunităţii. Totodată, ierarhul a înmânat diplome de aleasă cinstire celor care sprijină aşezământul monahal.


Mănăstirea Cormaia a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de Mitropolitul Bartolomeu, cu destinația mănăstire de călugărițe. În cadrul ansamblului mănăstiresc a fost construită o biserică din zid ce poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

La Mănăstirea Cormaia mai există şi o bisericuţă din lemn, cu hramul „Buna Vestire”, construită în anul 1636 de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest locaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu.

În anul 1762, mănăstirea a fost incendiată și călugării prigoniți, însă bisericuța din lemn a fost salvată. În 2004, bisericuța a fost resfințită, iar în 2014 pictura a fost restaurată integral.

Acum doi ani, mănăstirea din Cormaia, situată la 5 km distanță de Sîngeorz-Băi, a primit un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina. Mănăstirea de maici este condusă de stareța Ecaterina Ghiran și îl are ca duhovnic pe părintele Nicodim Sângeorzan.

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…