Ioan-Aurel Pop la 100 ani de UBB: Universitatea are menirea să cultive încrederea tinerilor în viitor, bine, adevăr

Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) şi preşedintele Academiei Române a spus luni la aniversarea unui secol de existenţă a UBB că „Universitatea are menirea să cultive încrederea tinerilor în viitor, în bine și în bunătate, în adevăr și în dreptate, în iubire și demnitate”.

„Studenții trebuie să primească în universitate nu dorința de a distruge, ci darul suprem de a construi, de a edifica, de a fi demiurgi”, a explicat Ioan-Aurel Pop.

Rectorul a evidenţiat că UBB excelează prin „individualități și colective” care sunt mereu scoase în evidență și care dau „măsura valorii generale” a pregătirii tinerilor pentru viitor.

„Încrederea vine după decenii și secole de muncă asiduă și de rezultate bune. Ea nu se poate cumpăra. Drumul încrederii începe prin respectul față de această instituție venerabilă”.

La eveniment a participat şi Mitropolitul Andrei care a amintit că majoritatea marilor profesori din 1919 avea „o viață religioasă activă și cercetau duminica Sfânta Biserică”, potrivit Radio Renaşterea.

„Aceasta nu e o pledoarie pro domo, ci, într-o lume secularizată, este o soluție de îmbunătățire a situației din punct de vedere spiritual”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Profesorii şi studenţii Universitatăţii „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au fost felicitaţi la acest moment aniversar de Patriarhul României care a transmis cu această ocazie un mesaj intitulat O prestigioasă Universitate românească și europeană la ceas aniversar.

UBB Cluj este cea mai mare universitate din țară, având mai mult de 41.000 de studenți înscriși la nivel de licență, masterat și doctorat, în 516 programe de studii în limba română, maghiară, germană, engleză și franceză.

Universitatea a fost clasată între primele trei universități din România din punctul de vedere al calității programelor sale, dar ocupă un loc semnificativ și în topul universităților europene.

Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente