„Învierea lui Hristos nu are sens dacă nu presupune și învierea noastră! Paștile ca trecere de la moarte la viață nu este doar un eveniment care s-a petrecut în trecut. Învierea lui Hristos este un eveniment prezent pentru că învierea nu se referă doar la viața biologică ci mai ales la cea spirituală”, scrie Mitropolitul Petru al Basarabiei în Pastorala de Paști.
„Cu alte cuvinte, cel care crede în Dumnezeu și ascultă de Evanghelia lui Hristos, a înviat din moartea păcatului și va rămâne viu spre a moșteni Împărăția lui Dumnezeu. Taina Învierii nu este un simbol, ci o realitate trăită și împărtășită de Biserică în fiecare Sfântă Liturghie”, continuă Înaltpreasfinția Sa.
Două Centenare în 2025
Pe lângă partea duhovnicească, pastorala include și o parte dedicată Anului Centenar al Patriarhiei Române și Centenarului Mitropoliei Basarabiei.
„Aceste două evenimente istorice, înfăptuite de vrednicii noștri înaintași, cu multă jertfă și dăruire, reprezintă mărturii ale continuității, unității și jertfelniciei pentru idealul de Credință și de Neam”, scrie Înaltpreasfinția Sa.
Mitropolitul Basarabiei menționează contribuția vrednicului de pomenire Mitropolit Gurie Grosu la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie și la înființarea Mitropoliei Basarabiei.
„Mitropolia Basarabiei, înființată ca parte din trupul Bisericii-Mame Românești, rămâne și astăzi sprijin și lumină pentru credincioșii românii din acest spațiu, dintre Prut și Nistru, mult încercat în istorie”, continuă părintele mitropolit.
„Ea a fost și este în continuare mărturia vie că dragostea Bisericii-Mame nu are frontiere, iar rugăciunea neostenită pentru unitate, aduce după sine și unitatea fraților în aceeași Biserică.”
Au primit și trăit taina Învierii
„În același context, anul 2025 a fost declarat în Patriarhia Română An Comemorativ al Duhovnicilor și Mărturisitorilor Ortodocși Români din sec. al XX-lea, oameni de jertfire și de rugăciune în același timp, care au păstrat vie flacăra credinței și al idealului național în vremuri de prigoană anticreștinească, de suferință continuă și întuneric ideologic”, amintește Înaltpreasfințitul Părinte Petru.
„În acest an, ne-am dori a deshuma arhivele și a învia spre sinaxare toți clericii și credincioșii de pe meleagurile noastre, care s-au luptat nu doar cu baioneta rusească, ci și cu doctrina ateistă nemiloasă.”
„Acești păstori și învățători din secolul trecut, fie din temnițele comuniste, fie în sihăstrie discretă au primit și trăit taina Învierii nu doar la modul teoretic, ci ca o prezență vie și un izvor nesfârșit de putere, nădejde, dragoste și biruință”, afirmă Mitropolitul Petru al Basarabiei.
„Astăzi, mai mult ca oricând, se cuvine ca toate gândurile noastre să fie la Învierea Domnului Hristos, să rămânem uniți în jurul Bisericii dreptmăritoare, având exemple vii pe martirii, duhovnicii și mărturisitorii din veacul trecut, în păstrarea identității noastre de Credință și de Neam.”
„În an centenar să pășim, cu inimile deschise și cu sufletele înnoite, trăind cu evlavie, cu responsabilitate și cu iubire de viață în Hristos”, îndeamnă Înaltpreasfințitul Părinte Petru.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu