Învierea Domnului, praznicul întregii Ortodoxii

Învierea Domnului, marele praznic al Bisericii și sărbătoarea întregii creații, reprezintă și punctul de legătură dintre toți credincioșii ortodocși de pe toate meridianele pământului, care duminică au cântat într-un glas comun de bucurie ‘Hristos a Înviat!’. În Constantinopol, Rusia, Ieusalim, Serbia și alte țări ortodoxe, întâistătătorii acelor Biserici Ortodoxe au sărbătorit Învierea în mijlocul credincioșilor și au transmis mesajele lor de bucurie și de pace.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a sărbătorit Învierea Domnului în cartierul Fanar din Constantinopol, locul reședinței sale. Înconjurat de ierarhi ai Patriarhiei Ecumenice, Sanctitatea Sa Bartolomeu a oferit, duminică, la miezul nopții, Lumina de Înviere credincioșilor prezenți, printre care au fost și înalte oficialități ale statului elen, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’. Sfânta Liturghie a Învierii a fost oficiată de chiriarh în Biserica ‘Sfântul Gheorghe’, iar la final a rostit un mesaj întregii Biserici în care a subliniat că Învierea Domnului este evenimentul care face pe orice creștin mai responsabil față de sine și de lume și mai atent la nevoile semenului său. ‘Hristos a devenit primul născut și începătură a învierii a întregii lumi și a întregii creații. Pe măsură ce facem experiența Învierii lui Hristos, complet și profund în inimile noastre, atunci existența noastră va avea o influență binefăcătoare asupra umanității și naturii’, a spus Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Mii de credincioși în Catedrala ‘Iisus Hristos Mântuitorul’

Cea mai fastuoasă slujbă de Înviere din spațiul ortodox a fost ținută de Patriarhul Kiril al întregii Rusii în monumentala Catedrală ‘Iisus Hristos Mântuitorul’ din Moscova. La Sfânta Liturghie au fost prezenți câteva mii de credincioși în frunte cu președintele țării, Dmitri Medvedev, și cu premierul Vladimir Putin, împreună cu familiile lor. Patriarhul Kiril a oferit daruri invitaților și a rostit un mesaj către Biserica Ortodoxă din Rusia, îndemnând la înnoire sufletească și bucurie. ‘Învierea lui Hristos este un eveniment unic în istoria lumii și a devenit, potrivit voii Tatălui, și începutul învierii noastre personale. Pentru aceasta a venit Mântuitorul în lume, a suferit, a fost răstignit și s-a ridicat din mormânt, ca fiecare persoană să aibă șansa să treacă prin moarte la înviere, și nu în mod figurat, ci adevărat, după înțelesul profund al cuvântului. Sfântul Pavel vobește clar de acest lucru: ‘Dumnezeu ne va învia prin puterea Sa’. De aceea, praznicul Învierii este sărbătoarea biruinței vieții asupra morții, pentru că Învierea lui Hristos Mântuitorul pentru noi ne-a asigurat nemurirea. Oricâte situații dificile am întâlni în viața noastră, oricâte temeri încearcă unii să le pună în noi, atitudinea noastră trebuie să fie întotdeauna bucuria și pacea, căci Hristos a Înviat’, a arătat Patriarhul Kiril al Rusiei.

Lumina Sfântă s-a coborât la Ierusalim

Mormântul Domnului din Ierusalim a fost locul spre care gândurile majorității creștinilor s-au îndreptat în noaptea de Înviere. Sărbătoarea Învierii Domnului a fost prăznuită în avans la Ierusalim, căci, sâmbătă la prânz a avut loc ceremonia Luminii Sfinte. Patriarhul Teofil al Ierusalimului a intrat singur în cripta bisericii Mormântului Domnului și a adus de acolo lumina pogorâtă din cer, lumină care vestește tuturor Învierea lui Iisus Hristos din morți. După ce Sfânta Lumină a fost împărțită credincioșilor, pe străzile din Ierusalim a avut loc o procesiune care a dus lumina la toate bisericile din oraș. Anul acesta, la ceremonia Luminii Sfinte a participat și o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care, într-un timp foarte scurt, a adus Sfânta Lumină în țară pentru a fi distribuită tuturor bisericilor. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns și la credincioșii din sudul Dunării, ea fiind primită la Sofia de Patriarhul Maxim al Bulgariei.

Comentarii Facebook


Știri recente