Învierea Domnului | Hristos Cel înviat rupe catapeteasma gândirii noastre pătimașe, a spus IPS Varsanufie

În noaptea Învierii, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat împreună cu PS Emilian Lovișteanul, Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.

Slujba de Înviere din 16 aprilie 2017 a avut loc pe o scenă special amenajată în fața Catedralei, iar ceremonialul liturgic a continuat în biserică.

La slujba de Înviere a participat și Alteța Sa Regală, Principesa Maria a României, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Râmnicului.

IPS Varsanufie a subliniat starea de bucurie pe care o aduce slujba Învierii, ca o pregustare a Împărăției cerurilor.

Bucuria Învierii se prelungește peste veacuri în nădejdea că și noi vom învia întru viața veșnică, devenind părtași bucuriilor celor nestricăcioase, a spus ierarhul.

Odată cu Învierea Mântuitorului Hristos, omul se regăsește pe sine descoperind adevăratul sens al vieții, se luminează, dar și luminează, strălucește și se face transparent Învierii, iar bucuria lui devine bucuria întregii creații, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

Cei doi ierarhi au oficiat împreună cu un sobor de clerici și slujba Vecerniei, sau A doua Înviere, în același locaș de cult, la orele amiezii.

După citirea textului biblic în douăsprezece limbi, Chiriarhul Râmnicului a subliniat în cuvântul de rostit că Hristos Cel înviat rupe catapeteasma gândirii noastre pătimașe, intrând întru bucurie și așezând inimi și suflete în liniștea Sa dumnezeiască.

Luni, 17 aprilie, în cea de-a doua zi de Paști, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Învierea Domnului din Țara Loviștei, cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii.

În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a explicat că așezarea Praznicului Învierii Domnului ca hram al bisericii mănăstirii, descoperă monahismul drept taină a libertății răstignite spre Înviere.

Cea de-a treia zi de Paști a adus bucurie duhovnicească obștii Mănăstirii Frăsinei și pelerinilor, prin slujirea celor trei ierarhi prezenți: IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Părintele Mitropolit Irineu a amintit că Învierea s-a arătat purtătoare de biruință, depășind întreaga creație și întreaga rațiune omenească.

Sfinții Apostoli și femeile mironosițe n-au înțeles taina Învierii, pentru că ea este mai presus de orice cugetare. Știau că Mântuitorul Hristos avea să învieze, dar nu știau cum o să învieze. De aceea a fost nevoie ca Mântuitorul Înviat să Se arate multora, a continuat Mitropolitul Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente