Invidie şi lipsă de deontologie

Faţă de articolul Minunile Patriarhului Daniel: fostul său şofer de la Iaşi a ajuns şef de televiziuni, publicat sub semnătura domnului Ionuţ Benea în ziarul Adevărul de Iaşi, facem următoarele precizări:

1. Permanenţa Consiliului Naţional Bisericesc a hotărât în ziua de 18 septembrie 2014 înfiinţarea postului de director general al Televiziunii TRINITAS şi numirea în acest post a domnului consilier coordonator patriarhal Leonard Ciofu.

Această decizie a fost luată pentru o mai bună corelare a veniturilor şi cheltuielilor Televiziunii TRINITAS în contextul crizei economice prelungite cu care se confruntă ţara noastră şi având în vedere faptul că Televiziunea TRINITAS nu se susţine din publicitate, ci este finanţată din contribuţiile eparhiilor Patriarhiei Române (Arhiepiscopia Bucureştilor 62%, iar celelalte eparhii 38%).

Numirea domnului Leonard Ciofu în postul de director general al Televiziunii TRINITAS a avut în vedere profesionalismul şi calităţile de bun administrator dovedite în cei şapte ani de activitate ca director al Agenţiei de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române, model de transparenţă şi corectitudine. În acest sens precizăm că veniturile rezultate din activitatea Agenţiei de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române sunt folosite pentru susţinerea activităţii Televiziunii şi Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române, importante mijloace misionare alePatriarhiei Române.

De asemenea, această decizie a avut în vedere şi separarea responsabilităţilor economice de cele editoriale la Televiziunea TRINITAS. Dacă domnului Leonard Ciofu îi revin responsabilităţile administrative ale postului, celorlalţi consilieri le revine în continuare responsabilitatea editorială cu scopul creşterii calităţii programelor prezentate pentru a răspunde solicitărilor şi aşteptărilor clerului şi credincioşilor români din ţară şi străinătate care sunt şi principalii susţinători financiari.

2. Ca de obicei, domnul Ionuţ Benea, jurnalist ieşean care „se remarcă” prin materiale maliţioase la adresa Patriarhiei Române, a preferat să se lase influenţat de „sursele din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei”, aşa cum de altfel menţionează în articol, şi să se rezume doar la informaţiile cu caracter general publicate pe site-ul Agenţiei de presă BASILICA, în loc să contacteze pentru o informare corectă şi completă sectorul Patriarhiei Române abilitat în relaţia cu mass-media. De aceea, îi sugerăm domnului Ionuţ Benea ca, decât să ironizeze o decizie internă a Patriarhiei Române, mai bine să mediteze la situaţia propriei instituţii media şi, mai ales, la calitatea actului ei jurnalistic.

Spre deosebire de multe instituţii media din România, care au veniturile obţinute în general din publicitate sau chiar surse obscure, practicând de multe ori şantajul şi au datorii la bugetul de Stat, Televiziunea TRINITAS, Radio TRINITAS şi publicaţiile LUMINA ale Patriarhiei Române au impozitele şi celelalte taxe către bugetul de Stat plătite la zi, iar sursele de finanţare sunt transparente.

3. În ceea ce-l priveşte pe domnul Ioan Turbatu, reamintim că, până la sentinţa definitivă a instanţei de judecată, orice instituţie care respectă legea şi se respectă pe sine ţine cont de prezumţia de nevinovăţie, principiu de drept prin care sunt garantate prin lege drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Domnul Ioan Turbatu a fost angajat înainte de începerea urmăririi penale împotriva sa, iar după anunţarea sentinţei finale i-a fost desfăcut contractul de muncă. Acuzaţiile aduse în instanţă domnului Ioan Turbatu nu au avut legătură cu activitatea desfăşurată ca angajat al Patriarhiei Române. Mai mult, în această calitate, domnul Ioan Turbatu s-a dovedit un salariat profesionist, eficient şi care şi-a îndeplinit cu conştiinciozitate responsabilităţile încredinţate.

În concluzie, jurnalistul ziarului Adevărul de Iaşi rămâne captiv unei mentalităţi retrograde de a face gazetărie şi, ca atare, orice alt comentariu este de prisos.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente