Învățământul teologic universitar din Oltenia și-a sărbătorit ocrotitorii

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învățământului teologic, a fost sărbătorit în mod deosebit la Craiova. Manifestările dedicate evenimentului au început la orele dimineții prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești la Paraclisul mitropolitan „Maica Domnului – Dudu”, de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Au slujit alături de Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Au fost prezenți studenți și profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, precum și credincioși din toate zonele municipiului.

La finalul Sfintei Liturghii, după cum ne-a transmis Diac. Gheorghe Cioiu, cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Nicodim. Preasfinția Sa a vorbit despre viața, opera și faptele de sfințenie ale Sfinților Trei Ierarhi, scoțând în evidență modelul de educație creștină pe care cei trei dascăli ai teologiei ortodoxe îl oferă tuturor credincioșilor.

Momentele sărbătorești au continuat în sala de festivități a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare al Facultății de Teologie, cu o întrunire festivă în cadrul căreia a fost omagiată personalitatea si viata Sfinților Trei Ierarhi. Atmosfera de bucurie duhovnicească a fost întregită de Corul Facultății de Teologie care a susținut un scurt concert de muzică psaltică, sub bagheta părintelui lector univ. dr. Ion Bîrnea.

În cuvântul de încheiere, IPS Părinte Mitropolit Irineu a exprimat bucuria comuniunii în cuvânt de laudă și rugăciune, prilejuită de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. „Este un moment care ne unește, un moment de comuniune frătească ce sporește râvna de a continua să mergem pe drumul spre țelul nostru final, comuniunea cu Dumnezeu, avându-i permanent ca modele pe Sfinții Trei Ierarhi, cei care ne dau putere și ne sunt permanent mijlocitori înaintea Părintelui Ceresc.” IPS Părinte Mitropolit a subliniat permanenta purtare de grijă pe care Sfintii Trei Ierarhi o au față de ostenitorii din învățământul teologic universitar. „Sfinții Trei Ierarhi au fost tot timpul alături de noi și i-am simțit permanent ca adevărați ocrotitori ai facultății noastre. Am constatat astfel cum creștem an de an în viață și trăire duhovnicească, cum creștem în cunoaștere și ne bucurăm pentru aceasta, în zi de sărbătoare, împreună cu Sfinții Trei Ierarhi”, a spus IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei și Decanul Facultății de Teologie din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente