Întrunirea Protopopiatului pentru Estul Statelor Unite ale Americii. Sesiunile de comunicare au fost prezidate de IPS Nicolae

Delegațiile parohiilor ce aparțin Protopopiatului pentru Estul Statelor Unite s-au întrunit în perioada 15-16 septembrie 2017 la Parohia Izvorul Tămăduirii din Long Valley, New Jersey. Reprezentanții bisericilor românești au participat la ședința anuală ce a fost prezidată de IPS Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi.

Prima sesiune a întrunirii a fost dedicată Anului omagial şi Comemorativ 2017. În cadrul acesteia, părintele Ionuț Voicu, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii, a susținut o prezentare intitulată Patriarhul Justinian: apărător al Bisericii în timpul comunismului.

La rândul ei, Ileana Dascălu, președintele Asociației Doamnelor din cadrul Mitropoliei, a susținut prezentarea intitulată Sfântul Iconar Pavnutie Pârvul 1657-1735.

În încheierea primei sesiuni, preoții au participat la o conferință pastorală moderată de IPS Părinte Nicolae, transmite Alexandru Popovici din partea Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.

Întrunirea protopopiatului a continuat în dimineața celei de a doua zi, când IPS Părinte Nicolae a săvârșit Acatistul Sfintei Cruci, alături de preoții prezenți. În aceeași zi, părintele Daniel Ene a fost numit protopop al Protopopiatului pentru Estul Statelor Unite ale Americii.

În cadrul celei de a doua sesiuni, părinte Nicolae Clempuș, de la parohia Sfânta Maria din Atlanta, Georgia, a susținut o prezentare intitulată Apărători ai Ortodoxiei din timpul Comunismului: Cele șapte cuvinte către tineri. Predici interzise ale Părintelui Calciu.

Totodată, părintele Daniel Ene a susținut o prelegere intitulată Inovații liturgice la Sfintele Taine. Implicațiile liturgice, canonic-disciplinare si pastorale ale acestora.

După aceste două prezentări, cei prezenți au vizionat un reportaj Trinitas TV dedicat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.

În contextul evenimentelor ce vor avea loc în anul 2018, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al unității de credință şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, participanții au urmărit un documentar Trinitas TV despre însemnătatea Catedralei Mântuirii Neamului.

Cea de-a doua parte a sesiunii a fost dedicată rapoartelor financiare și rapoartelor de activitate a Comisiei de Educație, a Asociației Doamnelor și a asociației tinerilor din cadrul Mitropoliei, după care a avut loc alegerea membrilor consistoriul protopopesc.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae a mulțumit celor prezenți pentru participare, și comunității parohiei Izvorul Tămăduirii pentru găzduire.

Întrunirea s-a încheiat cu slujba Vecerniei Mari, săvârșita de Înaltpreasfinția Sa. Din sobor au făcut parte: protos. Vincențiu Temirov de la Mănăstirea Sfântul Dumitru din Middletown, Pr. Paroh Ionuț Voicu, și părintele Ovidiu Sabău de la Biserica Sfântul Andrei din Reading, Pennsylvania.

Următoarea ședință a protopopiatului va avea loc la parohia Sfânta Maria din Atlanta, Georgia.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente