Întrunirea filialei Galați a Asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”

În seara Duminicii Ortodoxiei, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Galați a avut loc întrunirea filialei Galați a Asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”, a precizat Părintele Gabriel Molocea.

Evenimentul a fost găzduit de sala Teatrul Muzical ”Nae Leonard” din municipiu, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei peste 450 de delegați ai parohiilor din Galați și nu numai, părinți care doresc continuarea predării orei de Religie în școala românească pentru formarea spirituală a copiilor lor și a noilor generaţii în vederea pregătirii acestora pentru viaţă.

În deschiderea întrunirii, corul ”Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a susținut în fața auditoriului un concert de muzică bizantină, în care au fost interpretate imne specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

În continuare a fost vizionat un scurt documentar intitulat ”Școala și Biserica în slujba educației”, în care au fost prezentate secvențe din principalele proiecte comune Școală – Biserică desfășurate în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

A urmat prezentarea Consiliului Director al filialei Galați a Asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”, care are în componență ca președinte pe dna Molnar Paula, jurist de profesie, susținută de prof. univ. dr. Violeta Pușcașu, Romeo Costea și Cornelia Felea în calitate de vicepreședinți și membri fondatori. Consiliul Director a fost completat, conform Statutului Asociației, de numirea în funcția de secretar a dnei Vera Caicaș, iar în cea de cenzor a dnei Liliana Gârneață.

Programul a continuat cu rostirea unor scurte alocuțiuni la temă prin care a fost subliniat rolul orei de religie și dreptul fundamental al copiiilor și tinerilor la educația religioasă, precum și dezvoltarea unei cooperări viabile între Școală, Biserică și Societate.

De asemenea, s-a reiterat faptul că Asociația ”Părinți pentru Ora de Religie” reprezintă o reacție firească a corpusului social în fața dorinței de a oferi sprijin educațional și moral copiilor de astăzi, într-o societate în care părinții sunt asaltați de o sumedenie de obligații zilnice. ”Prin ora de religie, a arătat dna Paula Molnar, președintele A.P.O.R., filiala Galați, se îmbunătățește și calitatea vieții de acasă, deoarece copilul revine între membrii familiei cu noi cunoștințe care au darul de a contribui la o mai bună înțelegere a rolului credinței, al Ortodoxiei, al lui Dumnezeu în familie și în viața noastră”.

Vicepreședintele filialei gălățene, prof. univ. dr. Violeta Pușcașu a precizat că ”acțiunile A.P.O.R. se vor intensifica în zilele următoare prin activități proactive de implicare și urmărire a modului în care Religia va fi predată în școală, dar și la felul în care familia va fi alături de Școală și Biserică în efortul comun de a păstra Religia ca disciplină fundamentală, indispensabilă formării tinerei generații”.

Între membrii filialelor A.P.O.R. de la Dunărea de Jos se numără jurişti, profesori, ingineri, medici, oameni de cultură, la care se adaugă şi alte personalităţi reprezentative ale celor două județe din cadrul Eparhiei.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat pe toți membrii Asociației ”Părinți pentru Ora de Religie” prezenți la întrunire și a subliniat ”valoarea excepțională a orei de Religie ca liant între familie, școală, societate și Biserică. Prin prezența atâtor părinți însoțiți de preoții lor am văzut deodată ”parohia astăzi” atunci când ea este lucrătoare, am văzut ”școala astăzi și familia astăzi” în slujba Adevărului!

Acestora le-a fost prezentat apelul în 10 puncte al Consiliului Consultativ al Cultelor din România alcătuit la recenta consfătuire de la București și credem că, împreună, am fost martorii unei lecții deschise în spațiul Ortodoxiei pentru ora de Religie de la care cu toții avem de învățat. Dacă vom proceda așa, cu siguranță toți copiii și părinții lor vor opta pentru ora de Religie!”.

La evenimentul de la Galați au participat și membrii filialei Tecuci ai Asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”, care până în prezent numără 140 de persoane.

Comentarii Facebook


Știri recente