Întrunirea filialei Brăila a Asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în seara zilei de 13 martie 2015, la Brăila a avut loc întrunirea filialei Brăila a Asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”, a precizat Părintele Gabriel Molocea.

Sala mare a Căminului Cultural a Tineretului din municipiu a găzduit întrunirea membrilor Asociației, părinți care și-au manifestat dorința și și-au oferit suportul lor pentru continuarea predării orei de Religie în instituțiile de învățământ gimnazial și liceal din România.

Procentul elevilor din județele Arhiepiscopiei Dunării de Jos înscriși la ora de Religie, rezultat din ”exprimarea părinților și a dascălilor în general, ca mărturie plină de responsabilitate și de credință în valorile spirituale și nemuritoare ale sufletului românesc, ne umple de sentimente de respect față de Biserica-mamă, față de Sfântul Sinod, față de Preafericitul Părinte Patriarh și față de preoțimea, de credincioșii, părinții și elevii Arhiepiscopiei Dunării de Jos!”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Corul ”Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a susținut în fața auditoriului un concert de muzică bizantină, în care au fost interpretate imne specifice Postului Mare, după care a fost prezentat Consiliul Director al filialei brăilene a Asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”, care-l are ca președinte pe dl. avocat Daniel Prunău. Acesta este sprijinit în activitate de prof. Vasile Roxana, director al Școlii Gimnaziale ”Fănuș Neagu” din Brăila, dr. Alina Urse și ec. Monica Oprea în calitate de vicepreședinți și membri fondatori.

Consiliul Director este completat, conform Statutului Asociației, de numirea în funcția de secretar a prof. Viorica Piticaș și în cea de cenzor a ec. Georgeta Dragomir.

Programul a continuat cu rostirea unor scurte alocuțiuni la temă prin care a fost subliniat rolul orei de religie în formarea integrală a copiilor și dreptul fundamental al tinerilor la educația religioasă, precum și necesitatea dezvoltarii unei cooperări viabile între Școală, Biserică și Societate.

”Dorim ora de Religie în școli, a arătat prof. Roxana Vasile, vicepreședinte A.P.O.R. Brăila, în primul rând pentru că există valori esențiale, fundamentale pe care orice copil ar trebui să le dețină atunci când va deveni adult, precum bunătatea, toleranța, respectul… Aceste aspecte sunt intens discutate în timpul orelor de Religie! De asemenea, susținem și întărim ideea de parteneriat între Școală, Comunitate și Biserică spre mai binele tuturor!”.

Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat lucrările Asociației și a a prezentat volumele Vasile Băncilă ” Inițierea religioasă a copilului”, ediția a III-a și Dr. Antim Angelescu, ”Psihologia religioasă a copilului și a adolescentului, cu aplicații în învățământul religios”, publicații dedicate învățământului religios, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a subliniat faptul că ”întrunirea filialei Brăila a Asociației Părinți pentru Ora de Religie înainte de sărbătoarea spirituală a Sfintei Cruci este un mod de mulțumire față de toți cei care au optat pentru normalitate, dar și un prilej de a pune început bun unei lucrări temeinice, atât în ceea ce privește lucrarea cadrelor didactice, cât și a preoților, prin parteneriatul dintre Biserică și Școală, pentru ca, împreună, să lucrăm spre binele educației și spre consolidarea frumuseții sufletului și neamului românesc!”.

Filiala Brăila a Asociației ”Părinți pentru Ora de Religie”, care numără în prezent peste 430 de membri, se adaugă filialelor Galați și Tecuci din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Între membrii acestora se regăsesc jurişti, profesori, ingineri, medici, oameni de cultură, la care se adaugă şi alte personalităţi reprezentative ale celor două județe din cadrul Eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente