Întrunirea Comisiei Biserici în dialog, la Budapesta

Săptămâna trecută a avut loc la Budapesta consultarea Comisiei ‘Biserici în dialog’ a Conferinței Europene a Bisericilor (CEC), unde s-a luat în discuție și problema dialogului ecumenic între Biserici. Lămuriri asupra acestui subiect a oferit părintele Viorel Ioniță, secretarul general al CEC, într-un interviu pentru ENInews, citat de „Ziarul Lumina”.

Consultarea Comisiei ‘Biserici în dialog’ a fost finalizată printr-un document ce identifică opt puncte de întâlnire între tradițiile teologice ale Bisericilor din Europa asupra unității creștine. În cadrul acestei discuții s-a evaluat și starea dialogului ecumenic și a cooperării dintre Bisericile creștine. ‘S-ar părea că unele Biserici Ortodoxe nu sunt mulțumite de anumite aspecte morale ale societății, și acest lucru ar putea să le aducă împreună ca într-o familie. Cu toate că trebuie să ne străduim să realizăm o coeziune în cadrul mișcării ecumenice, nu trebuie să vedem dezacordurile noastre ca un pericol pentru unitate. Bisericile Ortodoxe sunt implicate în cadrul Conferinței Europene a Bisericilor și vor lucra astfel încât să se întărească prezența ortodoxă’, a spus părintele Viorel Ioniță, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și secretar general al Conferinței Europene a Bisericilor.

Mai multe întâlniri bilaterale

Părintele Viorel Ioniță a mai spus că întâlnirea de la Budapesta, la care au participat reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe, Catolice și Anglicane, a elaborat o cheie comună de înțelegere a unor termeni care definesc unitatea Bisericii. ‘Tradițiile teologice ale ortodocșilor, catolicilor și anglicanilor despre unitate sunt foarte diferite, dar scopul nostru a fost să cunoaștem toate aceste tradiții europene și să vedem unde ne separăm în gândirea noastră sau unde ne apropiem’, a spus părintele Viorel Ioniță. Între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe au avut loc în ultimul timp mai multe întâlniri bilaterale pe seama mai multor chestiuni legate de morala creștină sau ființa și lucrarea Bisericii. Cu toate acestea, întâlnirile nu au devenit o alternativă la Conferința Europeană a Bisericilor. Documentul Comisiei ‘Biserici în dialog’ prezintă și învățătura Bisericii Ortodoxe despre sobornicitatea și unitatea ei: ‘Unitatea Bisericii este o constantă preocupare a Bisericii Ortodoxe în viața și slujirea ei. Înțelegerea Bisericii ca ‘Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească’ constituie punctul de început pentru orice reflecție teologică asupra unității, pentru că aceste atribute derivă din caracterul teandric al Bisericii, ca Trup al lui Hristos. Paradigma unității și sobornicității Bisericii este Sfânta Treime. (…) În Ortodoxie, Biserica Universală, Cea Una, nu există ca ceva deasupra și dincolo de Bisericile Ortodoxe locale, ci Biserica Universală este exprimată în comuniunea euharistică și bisericească dintre toate Bisericile Ortodoxe locale pe baza unicei credințe apostolice pe care acestea o mărturisesc’.

Foto: Întrunirea Comisiei „Biserici în dialog” în 2008, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Comentarii Facebook


Știri recente