Întrunirea Cercului pastoral-misionar Berzovia

În Parohia Ramna din Protopopiatul Reșița a avut loc joi, 22 octombrie 2015, întrunirea cu preoții și profesorii de religie din cadrul Cercului pastoral-misionar Berzovia, după cum informează Diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului. Prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți, în biserica parohială cu hramul Învierea Domnului, a debutat prima parte a întâlnirii. Prezent la slujbă Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a asistat la prezentarea unei predici și a unei cateheze, susținute de către doi preoți slujitori. Predica la Duminica a 23-a după Rusalii a fost susținută de către părintele slujitor Mihăiţă Dicu de la Parohia Ramna, iar cateheza cu tema Sfânta Taină a Preoţiei de către părintele paroh George-Adrian Moteca de la Parohia Ramna. Răspunsurile la Sfânta Liturghie, precum și la slujba de pomenire oficiată pentru clericii trecuți la Domnul, au fost date de către preoții din cadrul cercului, care nu au făcut parte din sobor.

Prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, conferința cu tema Parohia, moştenirea valorilor sfinte primite de la înaintaşi. Rolul şi diversitatea socială a ctitorilor de biserici în dezvoltarea spirituală, culturală şi educaţională a parohiei ortodoxe române, a fost susținută în cea de-a doua parte a zilei prin prezentarea a trei referate. Prima lucrare a fost expusă de către părintele Petru Vintilescu, de la Parohia Vermeş, cea de-a doua de către părintele Ianăş Ambruş de la Parohia Izgar, iar ultima de părintele Flavius-Cătălin Florea de la Parohia Ersig. Pe marginea celor expuse cei prezenți au avut posibilitatea să dezvolte anumite aspecte, făcând referire, de asemenea și la problemele din teren a fiecărui păstor de suflete, fie preot sau profesor de religie.

„Ne-am întărit duhovnicește unii pe alții pentru că și de această dată s-a vorbit despre rolul și importanța parohiei și sigur fiind în anul misiunii parohiei și mănăstirii am discutat toate problemele misionare cu care se confruntă atât preoții cât și profesorii de religie. Sperăm ca întâlnirea de astăzi să aibă folos duhovnicesc, dar și roade practice pastoral-misionare, pentru ca preoții și profesorii de religie să plece motivați acolo unde își desfășoară activitatea și bineînțeles să dinamizeze atât viața spirituală a credincioșilor, respectiv a elevilor, cât și viața pastoral-misionară a turmei pe care o păstoresc”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Întrunirea a cuprins și o meditație biblică având ca bază textul de la Ioan, capitolul 10, versetul 11: Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale. În final au fost analizate concluziile în urma dezbaterilor menite să îmbunătățească viața duhovnicească, dar și viața pastorală pe care preoții și profesorii de religie o au în atenție.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…