Întrunire a preoților de spitale din județul Prahova

La Spitalul Municipal Câmpina a avut loc ieri, 4 septembrie 2014, a XI-a sesiune a Cercului pastoral „Speranță și vindecare”, din care fac parte preoții de caritate din spitalele și așezămintele medicale ale județului Prahova. Tema întâlnirii a fost „Taina Sfintei Spovedanii – renașterea la viață în Hristos”, informează Ziarul Lumina.

La întrunirea găzduită de Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din cadrul spitalului au participat: părintele Costică Dumitru, protoiereul Protopopiatului Câmpina, părintele Horia Prioteasa, coordonatorul preoților din spitale din Arhiepiscopia Bucureștilor, părintele Petru Moga, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Câmpina, și 10 preoți de caritate din spitalele județului Prahova. Părintele Ionuț Butoiu de la Spitalul Municipal Câmpina a prezentat un referat cu tema „Taina Sfintei Spovedanii – renașterea la viață în Hristos”. În cadrul întâlnirii, părintele Petru Moga a vorbit despre lucrarea specifică a preotului de caritate, care se diferențiază de cea a preotului care slujește în parohie. Părintele a arătat că Spovedania preotului de caritate din spital trebuie să aibă în vedere tămăduirea medicală a credinciosului, dar și tămăduirea lui sufletească sau duhovnicească. Tămăduirea medicală poate veni uneori și prin simpla ascultare a penitentului bolnav, iar tămăduirea sufletească este lucrarea specifică a Tainei Spovedaniei care trebuie săvârșită cu mult tact pastoral pentru a întrema sufletește omul bolnav.

„Este pentru prima dată când am fost chemat să vorbesc la un cerc pastoral al preoților de caritate. Poate nu aș fi știut niciodată de greutatea slujirii preotului din spital dacă nu aș fi trecut și eu, ca și alți colegi de-ai mei, prin situația de a spovedi și împărtăși bolnavi pe patul de spital. Susțin întâlnirile mai dese între preoții de caritate și cei din parohii pentru a ne ajuta unii pe alții, iar noi, cei care slujim în parohii, putem afla de la colegii din spitale în ce situații ajung credincioșii noștri când sunt bolnavi, în unitățile spitalicești, și ne-ar motiva să ne îngrijim mai mult de ei, să îi educăm mai bine ca să fie pregătiți duhovnicește în fața suferinței”, ne-a spus părintele Petru Moga.

„În județul Prahova sunt 10 preoți de caritate în unități spitalicești, unde își desfășoară activitatea săvârșind Sfânta Liturghie și celelalte Taine ale Bisericii în funcție de nevoile credincioșilor. Aceștia slujesc în condiții deosebite, unii au capele interioare, alții slujesc pe holuri amenajate sau în amfiteatre din spitale, dar avem și cazuri fericite când pot sluji în biserici propriu-zise, cum este și cazul de aici, de la Spitalul Municipal Câmpina. Preoții de caritate din spitale din Prahova se întâlnesc de două ori pe an în cadrul Cercului pastoral „Speranță și vindecare”, iar în ceea ce privește cercurile pastorale organizate de protoieriile prahovene, aceștia sunt prezenți și se implică în activitatea acestora”, ne-a spus părintele Horia Prioteasa.

În cadrul cercului pastoral, preoții de caritate au prezentat diferite aspecte și experiențe din slujirea lor în spitale, căutând să găsească cele mai bune metode pastorale pentru a răspunde nevoilor credincioșilor bolnavi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…