Întrunire a Oastei Domnului la Parohia Obreja din Protopopiatul Caransebeş

Conform tradiţiei, în fiecare an, în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci membrii Oastei Domnului participă la Sfânta Liturghie oficiată în Parohia Obreja din Protoieria Caransebeşului. Anul acesta (18 septembrie 2016), slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (18 septembrie 2016) Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Obreja, Protopopiatul Caransebeș. Potrivit unei tradiții, în această duminică participă la Sfânta Liturghie, în parohia de pe Valea Bistrei, foarte mulți credincioși, membri ai Asociației Oastei Domnului, informează  Diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului.

La slujbă au participat și autoritățile locale, precum și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în haine populare specifice zonei Văii Bistrei. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Am venit cu bucurie aici la Obreja pentru că în fiecare an în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci are loc adunarea Oastei Domnului. Frați și surori din Eparhia noastră, dar și din alte părți ale țării vin aici și se roagă pentru toată lumea. Astăzi a fost într-adevăr o bucurie și o înălțare duhovnicească, în primul rând la Sfânta Liturghie și iată cum frații și surorile din lucrarea Oastei Domnului, prin acest eveniment de astăzi, știu să încheie în mod deosebit Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, în această duminică, când ne amintim de responsabilitatea pe care trebuie s-o avem fiecare în ceea ce înseamnă purtarea și asumarea crucii, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

***

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost zidită înainte de anul 1780 şi pictată în 1834 de către Trifon Achimescu, apoi reparată şi pictată din nou de Ion Băleanu în anul 1937. Tot în 1937 a fost realizat şi actualul iconostas de lemn, iar pictura a mai fost restaurată în anul 1967. Biserica, monument istoric, este construită din piatră şi cărămidă în stil baroc.  Turnul, situat deasupra pronaosului, are înălţimea de 32 m şi este din cărămidă şi acoperit cu tablă de cupru, iar pardoseala este din plăci de ceramică cu motive populare. În 1999 au fost montate ferestre cu vitralii, iar în 2007 au fost efectuate reparaţii capitale. În anul 1995, în exterior au fost executate în mozaic de Murano icoanele „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, „Maica Domnului” şi „Sfinţii Arhangheli”.

02

Comentarii Facebook


Știri recente