Întreită slujire arhierească la Schitul buzoian „Sfântul Ilie” – Săseni

Pictura noului altar de vară şi casa arhierească de la Schitul buzoian Sfântul Ilie – Săseni au fost sfinţite sâmbătă, 10 octombrie 2015. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, după cum ne-a precizat Dragoş Olteanu, consilier mass-media şi purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

La eveniment au participat ostenitori de la Centrul Eparhial, precum şi cei care au sprijinit ridicarea, amenajarea şi înfrumuseţarea celor două edificii.

„Trebuie să vă spun că ne aflăm într-un schit foarte frumos, încă nu suficient de dezvoltat, dar urmează, în anii care vin, să-l înfrumuseţăm. În acelaşi timp, aici se află şi gospodăria Arhiepiscopiei, înţelegând prin aceasta prezenţa vitelor, a păsărilor şi, de asemenea, o vie foarte frumoasă şi sperăm rodnică, pentru a asigura cele necesare Centrului Eparhial, schitului şi nu numai. În cursul anului 2014, s-a purces la construirea acestui altar de vară, care, aşa cum vedeţi, este practic altarul unei biserici, secţionat din locul catapetesmei, cu soleea corespunzătoare şi cu acest podium, toate împreună făcând ca Sfânta Liturghie şi orice slujbă să se desfăşoare în condiţii normale, ca şi cum ai fi în sfântul locaş“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

„Observ aici un exemplu pentru toate Centrele Eparhiale, în sensul că centrul gospodăresc trebuie să fie foarte aproape de Centrul Eparhial, nu chiar în incinta acestuia, aşa încât poporul să vadă şi rugăciune, dar şi hărnicie şi muncă. Eu cred că este un exemplu şi pentru parohii, şi pentru mănăstiri de împletire a rugăciunii cu munca. În plus, totul este făcut cu deosebită grijă, iar lucrarea bine făcută arată un om bine zidit şi intelectual, şi spiritual, însă şi practic. Mă bucur să descopăr astfel de centre de frumuseţe şi iată, aici, într-un centru considerat mai mic, am spune o gospodărie anexă, este un centru de hărnicie, de rugăciune şi de filantropie. Vă felicităm din toată inima şi dorim să împrumutăm unii de la alţii idei şi rezultate frumoase, pe care le constatăm în acest schit, o prelungire fericită a Centrului Eparhial“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Altarul de vară şi casa arhierească de la Schitul Săseni au fost ridicate din temelie între anii 2014-2015, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian şi prin contribuţia financiară a Centrului Eparhial. Locaşul de cult a fost împodobit cu pictură, în tehnica tempera, de către pictorii Ene Sebastian şi Coşofreţ Bogdan.

Comentarii Facebook


Știri recente