Intrarea în biserică a Maicii Domnului, serbată pe stil vechi în Basarabia: Înfrățire de protopopiate și slujiri arhierești

Comunitățile liturgice din Mitropolia Basarabiei au serbat miercuri Intrarea în biserică a Maicii Domnului, conform calendarului nerevizuit.

Mitropolitul Petru al Basarabiei a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Voievozi” din Hîncești, împreună cu Părintele Iulian Dumitru Ștefan, Protopopul de Huși, și alți clerici de pe ambele maluri ale Prutului.

În cadrul slujbei, Părintele Eugen Balan, Protopop de Hîncești, a fost ridicat în rang pentru implicarea activă în viața comunității.

Înfrățire de protoierii de pe ambele maluri ale Prutului

În continuare, a fost citit și semnat documentul de înfrățire între Protopopiatele Hîncești și Huși, inițiativă binecuvântată de Mitropolitul Petru și de Episcopul Ignatie și primită cu entuziasm de clericii și credincioșii prezenți la eveniment.

„Această zi de sărbătoare este o mărturie a unității noastre de credință și a dragostei care ne leagă, chiar dacă suntem despărțiți de Prut”, a spus Părintele Mitropolit Petru.

„Înfrățirea dintre Protopopiatul Hîncești și Protopopiatul Huși nu este doar un act administrativ, ci un angajament spiritual, o chemare la comuniune euharistică și la sprijin reciproc. Rugăciunea noastră comună este cea care dărâmă zidurile și deschide porțile harului.”

„Îi îndemn pe toți să o cinstească pe Maica Domnului, mijlocitoarea noastră înaintea tronului ceresc. Să o chemăm cu credință și dragoste, căci prin ocrotirea ei, sufletele noastre vor găsi pacea și mângâierea pe care o căutăm. Rămâneți uniți în Hristos, căci numai împreună putem înfăptui lucruri mari spre slava lui Dumnezeu și spre binele Bisericii”, a mai spus Mitropolitul Basarabiei.

Rugăciune pentru pace în Episcopia de Bălți

PS Antonie a serbat Intrarea în biserică a Maicii Domnului miercuri, 4 decembrie 2024, la Corlăteni, Rep. Moldova. Foto: Episcopia de Bălți

În aceeași zi, Preasfințitul Părinte Antonie a slujit la Biserica „Sf. Împ. Constantin și mama sa, Elena” din Corlăteni, raionul Râșcani.

„Să o avem pe Maica Domnului în rugăciunile noastre și nu vom fi niciodată singuri, mai ales când trecem prin încercări”, a spus Episcopul Antonie.

„Ea este aproape de toți care trec prin încercări și nu lasă pe nimeni fără ca să fie ajutat. Ea este aproape de toți care cred în Fiul Său, de toți care mărturisesc credința cea adevărată, credința ortodoxă.”

În cadrul Sfintei Liturghii, Episcopul de Bălți a înălțat rugăciuni pentru încetarea războiului din Ucraina. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să înmulțească rugăciunea pentru pacea lumii.

Să devenim vase alese, după modelul Maicii Domnului

Miercuri, 4 decembrie 2024, PS Veniamin a fost alături de comunitatea din Leaova, Rep. Moldova. Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a slujit miercuri la Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei” din Leova, în raionul cu același nume.

Preasfinția Sa a vorbit despre lucrarea lui Dumnezeu în istorie prin Maica Domnului, despre îmbisericirea Maicii Domnului și îmbisericirea noastră, a tuturor, subliniind că, din păcate, nu toți rămân să crească în Biserică, așa cum a făcut Fecioara Maria.

Maica Domnului, care cunoștea scriptura Vechiului Testament, cunoștea prorociile și și-a sfințit viața prin post și rugăciune, ne învață ca îl putem primi pe Domnul urmând exemplul ei, sfințindu-ne viața prin ascultarea poruncilor Domnului, dar și prin împărtășirea din cuvântul și din Trupul și Sângele Domnului.

La final, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să urmeze exemplul Maicii Domnului, petrecându-și viața astfel încât să devină vase alese ale Duhului Sfânt.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei


Știri recente